Λίβανος: Αντιπροσωπεία του Αραβικού Συνδέσμου στη Βηρυτό για τη ρήξη με τις χώρες του Κόλπου

Αντιπροσωπεία του Αραβικού Συνδέσμου θα επισκεφθεί τη Βηρυτό τη Δευτέρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα ρήξη μεταξύ του Λιβάνου και των χωρών του Κόλπου, αφορμή για την οποία αποτέλεσαν επικριτικά σχόλια ενός υπουργού για την υπό τη Σαουδική Αραβία επέμβαση στην Υεμένη, δήλωσε επίσημη πηγή.

Της αντιπροσωπείας θα ηγηθεί ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Χόσαμ Ζάκι, δήλωσε η ίδια πηγή στο Reuters.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να σταματήσουν τις διαμάχες τους που εμποδίζουν τις προσπάθειες να βγει η χώρα από το χάος και να διευθετηθεί η διπλωματική κρίση με το Ριάντ, επικρίνοντας έμμεσα τη Χεζμπολάχ.

Σύμμαχος του Ιράν και μαύρο πρόβατο για τη Σαουδική Αραβία, η Χεζμπολάχ, ισχυρό ένοπλο κίνημα, είναι ο κύριος του παιχνιδιού στον Λίβανο. Εμποδίζει εδώ και τρεις εβδομάδες τη συνεδρίαση της κυβέρνησης απαιτώντας να μπει στο περιθώριο ο δικαστής Τάρεκ Μπιτάρ, ο οποίος χρειάστηκε να αναστείλει για άλλη μια φορά την έρευνά του για την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού στις 4 Αυγούστου 2020 (με περισσότερους από 200 νεκρούς).

Η διαμάχη με το σουνιτικό βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, μεγάλο αντίπαλο του σιιτικού Ιράν, που προκλήθηκε από σχόλια του υπουργού Πληροφοριών Ζορζ Κορνταχί που επέκρινε τη στρατιωτική επέμβαση του Ριάντ στον πόλεμο στην Υεμένη, έχει αποδυναμώσει περαιτέρω την κυβέρνηση Μικάτι.

"Είμαστε αποφασισμένοι να διευθετήσουμε το θέμα των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία και τις αδελφές χώρες του Κόλπου σε υγιή βάση", είπε ο Μικάτι σε ομιλία του.

Η Σαουδική Αραβία ανακάλεσε την προπερασμένη εβδομάδα τον πρεσβευτή της στον Λίβανο και ζήτησε από τον Λιβανέζο πρεσβευτή να εγκαταλείψει τη χώρα. Άλλες τρεις μοναρχίες του Κόλπου -- το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα -- έλαβαν επίσης μέτρα κατά της Βηρυτού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ