Λίγο πάνω από τους μισούς Γάλλους θέλουν πλειοψηφία Μακρόν στη Βουλή

Κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα στηρίζει το πρόγραμμα Μακρόν θέλουν λίγο περισσότεροι από τους μισούς γάλλους πολίτες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe, ένα μήνα πριν τον πρώτο γύρο των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών.

Το 52% των ερωτηθέντων δήλωσε πως θα προτιμούσε πλειοψηφία που θα στηρίζει τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο. Στον αντίποδα, το 47% απάντησε πως θα προτιμούσε κυριαρχία της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση, αποτέλεσμα που φανερώνει τη διαίρεση της γαλλικής κοινωνίας αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κ. Μακρόν.

Ο 39χρονος πρόεδρος χρειάζεται ικανό αριθμό βουλευτών ώστε να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί. Διαφορετικά, κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί να αναζητήσει κυβερνητικούς εταίρους. Εντός της Πέμπτης το νεότευκτο κόμμα του, το Δημοκρατία Εμπρός, θα ανακοινώσει τα ονόματα των πρώτων 450 υποψηφίων του, από τους 577 που θα υποστηρίξει τελικά.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 55% των ερωτηθέντων εκτιμά πως η προεδρία Μακρόν δεν θα βελτιώσει την κατάσταση στη Γαλλία. Επιπλέον, ακριβώς οι μισοί πολίτες υποστήριξαν πως θα προτιμούσαν να δουν τον πρόεδρο να ενώνει τη χώρα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως θα θυσιάσει ορισμένες μεταρρυθμίσεις που θέλει να προωθήσει.

Ενδιαφέρον πάντως έχει και η ανάλυση των ψηφοφόρων.

Ανάμεσα στους νέους 18 έως 24 ετών, όπου ο κ. Μακρόν θεωρητικά θα έπρεπε να πλεονεκτεί, η πλειοψηφία (53%) είπε πως θα προτιμούσε πλειοψηφία της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση. Αντίθετα, στην ομάδα άνω των 65 ετών το 58% θέλει πλειοψηφία που θα στηρίζει τον νεότερο πρόεδρο στην ιστορία της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Από οικονομική σκοπιά
, το 64% των μεσοαστικών και μεγαλοαστικών στρωμάτων θέλει «προεδρική πλειοψηφία» στη Βουλή, ενώ αντίθετα το 73% των εργατών εργοστασίου προτιμούν πλειοψηφία της αντιπολίτευσης.
Πηγή: skai.gr