Λευκός Οίκος: Οι φρικαλεότητες στην Μπούκα ίσως είναι απλά «η κορυφή του παγόβουνου»

Οι φρικαλεότητες στην πόλη Μπούκα της Ουκρανίας μπορεί να είναι απλά «η κορυφή του παγόβουνου» στον επιθετικό πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία, σύμφωνα με την προεδρία των ΗΠΑ.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις «πιθανόν διέπραξαν επίσης φρικαλεότητες» σε τμήματα της Ουκρανίας που δεν είναι προσβάσιμα αυτή τη στιγμή, εκτίμησε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, χθες Τρίτη.

«Αυτό που προβλέπαμε δυστυχώς έγινε και πιθανόν έχουμε δει μόνο την κορυφή του παγόβουνου (...). Δεν έχουμε πρόσβαση σε έκταση της χώρας όπου (οι Ρώσοι στρατιωτικοί) πιθανόν διέπραξαν επίσης φρικαλεότητες», συνέχισε.

Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει εδώ και καιρό πως η «πρόθεση» του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του ρωσικού στρατού ήταν να διαπραχθούν ωμότητες στην Ουκρανία, επέμεινε.

Ο εντοπισμός εκατοντάδων πτωμάτων αμάχων στην Μπούκα προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. Το Κίεβο, η Ουάσινγκτον και σύμμαχοί τους κατηγορούν τον στρατό της Ρωσίας για βασανισμούς και εκτελέσεις αθώων. Η Μόσχα το διαψεύδει, χαρακτηρίζει ανυπόστατες και κατασκευασμένες τις κατηγορίες αυτές. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου, κάτι που το Κρεμλίνο απέρριψε.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας σήμερα, που θα περιλαμβάνουν ιδίως την απαγόρευση «κάθε επένδυσης» στη χώρα, είπε νωρίτερα η κυρία Ψάκι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ