Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: Βήμα μπροστά, αλλά παραμένει η διάσταση Βορρά - Νότου

Ολοκληρώθηκε η τέταρτη τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κωρονοϊού που διήρκεσε περίπου 4 ώρες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Σε ένα πλαίσιο κοινής χρηματοδότησης, το Ταμείο Ανάκαμψης, συμφώνησαν οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά διαφώνησαν στο μείζον ζήτημα των επιχορηγήσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλοι ηγέτες ζήτησαν το Ταμείο να λειτουργήσει εμπροσθοβαρώς και να εστιάσει πρωτίστως σε επιχορηγήσεις προς τα κράτη μέλη, παρά σε δάνεια, ωστόσο η πρόταση αυτή αντιμετώπισε την σκληρή αντίθεση της Ολλανδίας, Αυστρίας και Δανίας και Σουηδίας.

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκαναν πάντως ένα βήμα προς την από κοινού χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης αφού παρέλθει η πανδημία του νέου κορωνοϊού, συμφωνώντας να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες αυτής της κοινής προσπάθειας. Οι 27 ανέθεσαν στην Επιτροπή να παρουσιάσει μέχρι τις 6 Μαΐου αυτό το Ταμείο Ανάκαμψης. Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ωστόσο χαρακτηριστικά: «Κινήθηκαν προς τα εμπρός χωρίς πραγματική σύμπνοια. Επαφίεται τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τετραγωνίσει τον κύκλο».

Διπλωματικές πηγές, που παρακολούθησαν την τηλεδιάσκεψη των «27» είπαν ότι η συζήτηση δεν ήταν σε τόσο υψηλούς τόνους όσο πριν από έναν μήνα. Όμως η διάσταση απόψεων εκφράστηκε με σαφήνεια, με τέσσερις χώρες –Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία– να διαφωνούν με την πρόταση χορήγησης βοήθειας για την ανάκαμψη μέσω επιδοτήσεων.

Το «στρατόπεδο» των βόρειων χωρών, που περιλαμβάνει και τη Γερμανία, τάχθηκε υπέρ της σύνδεσης του νέου Ταμείου Ανάκαμψης με τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-27.

Από την άλλη πλευρά, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είπε στους ομολόγους του ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να προικοδοτηθεί με ποσό 1,5 τρισεκ. ευρώ και να παρέχει επιδοτήσεις στις χώρες μέλη ώστε να διασφαλιστεί μια «συμμετρική απάντηση σε ένα ασύμμετρο σοκ».

Δήλωση Σαρλ Μισέλ

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν από την Κομισιόν να επεξεργαστεί κατεπειγόντως ένα σχέδιο για την από κοινού χρηματοδότηση της ανάκαμψης του μπλοκ μετά την πανδημία της Covid-19, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής.

Σύμφωνα με τον Μισέλ, οι ηγέτες θέλουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνδέσει αυτό το σχέδιο ανάκαμψης με το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για το διάστημα 2021-27.

«Εκφράσαμε την ισχυρή βούλησή μας να προχωρήσουμε μαζί προς τα εμπρός», τόνισε.

Ο Μισέλ παραδέχτηκε ότι η συμφωνία για τον επόμενο προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι δύσκολη, όμως εκφράζεται ισχυρή πολιτική βούληση μεταξύ των χωρών να συνεργαστούν μεταξύ τους τις επόμενες εβδομάδες. Οι ηγέτες, πρόσθεσε, συμφωνούν ότι το Ταμείο αυτό είναι αναγκαίο και επείγον.

Αναφερόμενος στα περιοριστικά μέτρα, σημείωσε ότι οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συντονίσουν τη σταδιακή άρση τους και να παρακολουθούν την εξέλιξη της κατάστασης, έχοντας υπόψη τους ότι πλησιάζει η θερινή περίοδος των διακοπών.

Τέλος, ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι στις 6 Μαΐου θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης η σύνοδος της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Φον ντερ Λάιεν

H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε από πλευράς της ότι ο επόμενος επταετής προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνδέεται με ένα ταμείο ανάκαμψης είναι ο μόνος τρόπος για να οδηγηθεί η Ένωση εκτός της κρίσης της νόσου Covid-19 και ότι το μέγεθός του πρέπει να αυξηθεί.

"Οι τρέχουσες εκτιμήσεις μας για τις ανάγκες μάς οδηγούν να σκεφτούμε ότι θα χρειαστεί ένα ανώτατο όριο ιδίων πόρων περίπου 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) για δύο ή τρία χρόνια αντί του 1,2%", είπε αναφερόμενη στα χρήματα που διαχειρίζεται η Επιτροπή στον προϋπολογισμό.

"Πρέπει να αυξήσουμε τη δύναμη πυρός του για να είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες επενδύσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.


ΑΜΠΕ - skai.gr