Λετονία: Εγκρίθηκε νόμος που επιτρέπει σε επιχειρήσεις να απολύουν ανεμβολίαστους εργαζομένους

Το κοινοβούλιο της Λετονίας ενέκρινε σήμερα έναν νόμο που επιτρέπει σε επιχειρήσεις να απολύουν εργαζομένους τους που αρνούνται είτε να εμβολιαστούν κατά της Covid-19, είτε να εργαστούν εξ αποστάσεως, καθώς η χώρα μάχεται με ένα από τα χειρότερα κύματα της πανδημίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περίπου το 61% των ενηλίκων στην χώρα είναι πλήρως εμβολιασμένο, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο στην ΕΕ που κυμαίνεται κοντά στο 75%.

Η Λετονία ήταν η πρώτη του ευρωπαϊκού μπλοκ που επέστρεψε σε καθεστώς lockdown αυτό το φθινόπωρο καθώς αυξάνονταν ραγδαία τα κρούσματα του κορονοϊού και ζήτησε από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ ιατρική βοήθεια καθώς αυτοσχέδιες εγκαταστάσεις Covid-19 στήνονται σε διαδρόμους και γκαράζ νοσοκομείων της χώρας.

Ο νέος νόμος επιτρέπει στις επιχειρήσεις να θέσουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας άνευ αποδοχών ανεμβολίαστους αν αρνηθούν είτε να λάβουν ένα εμβόλιο κατά της νόσου είτε, εάν είναι αυτό δυνατόν, να τεθούν σε εξ αποστάσεως εργασία. Στη συνέχεια, μπορούν να απολύσουν τους εργαζομένους αν δεν εμβολιαστούν μετά το πέρας της τρίμηνης αναστολής.

«Υπάρχει επαρκής αιτιολόγηση να πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο άτομο δεν είναι κατάλληλο για τη θέση», τόνισε η κυβέρνηση με την υποβολή του νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο, εξηγώντας το σκεπτικό.

Η νέα νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Νοεμβρίου καθώς η χώρα βγαίνει από το lockdown. Από τους νέους κανόνες εξαιρούνται όσοι έχουν ιατρικούς λόγους να μην εμβολιαστούν και όσοι νόσησαν προσφάτως από την Covid.

Προηγουμένως, η εντολή εμβολιασμού ίσχυε μόνο για εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής περίθαλψης, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας.

Πηγή: skai.gr