Λάβρος ο Σοϊλού κατά ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν έδωσε εντολή για το πραξικόπημα στην Τουρκία

Λάβρος ο Σοϊλού κατά ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν έδωσε εντολή για το πραξικόπημα στην Τουρκία

Σιγή ιχθύος τηρεί η Άγκυρα για την τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Οι μόνες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει είναι ότι συζήτησαν για την Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία και το Ιράκ, όμως δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες. 

Όμως στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, επειδή όλοι περιμένουν ότι θα συναντηθεί ο πρόεδρος Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο, υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες, τις οποίες φέρεται να έθεσε ο Μπλίνκεν στον Τσαβούσογλου. Και αυτές οι εκκρεμότητες τονίστηκαν και αφορούν: στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ που ο Τούρκος πρόεδρος το έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατικό κράτος, στην προκλητική δήλωση του για αιματοβαμμένα χέρια του Μπάιντεν, στη μη αποφυλάκιση του ακτιβιστή επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά, στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και στους S-400.  

Στο μεταξύ χθες, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ τον Μπάιντεν για την απόπειρα πραξικοπήματος σε βάρος του Ερντογάν το 2016. Μάλιστα, ο κ. Σοϊλού έχει πει ότι δε συναντάται εδώ και χρόνια με τους Αμερικανούς πρέσβεις μέχρι να σεβαστούν την Τουρκία. 

«Αυτοί που κατηγορούν τον πρόεδρό μας για αντισημιτισμό, έχουν στη χώρα τους τον ηγέτη της απόπειρας πραξικοπήματος. Και οι συνέταιροί τους βρίσκονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Την απόπειρα πραξικοπήματος δεν την οργανώσαμε εμείς, αλλά έγινε με δικές τους εντολές. Για παράδειγμα, εγώ δε συναντιέμαι με τους πρεσβευτές των ΗΠΑ. Θα τους δώσω ραντεβού μόνο όταν θα σεβαστούν τη χώρα αυτή 
 

Πηγή: skai.gr