Λαϊκισμός και κορωνοϊός: Τι δήλωναν για την πανδημία Τραμπ, Τζόνσον, Μπολσονάρου, Ερντογάν

Ντόναλντ Τραμπ, Μπόρις Τζόνσον, Ζαίχ Μπολσονάρου και Ταγίπ Ερντογάν. Τέσσερις ηγέτες που όχι μόνο πήραν αψήφιστα τις παγκόσμιες προειδοποιήσεις για τη σοβαρότητα της κατάστασης με τον κορωνοϊό, αλλά άργησαν χαρακτηριστικά να πάρουν και μέτρα με καταστροφικές συνέπειες για τις χώρες τους.

Ιανουάριος 2020

Αρχές του έτους και η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει στρέψει το  βλέμμα της στην Γουχάν της Κίνας για τον νέο ιό που θερίζει τους κατοίκους της. Τέσσερις λαϊκιστές ηγέτες, ωστόσο αρνούνται την πραγματικότητα.

Την ημέρα που η Ιταλία έχει τον πρώτο νεκρό, ο Αμερικανός πρόεδρος μιλά για μια απλή γρίπη.

«Πλένετε τα χέρια σας, μείνετε καθαροί. Δεν πρέπει σώνει και καλά να πιάσετε οποιαδήποτε χειρολαβή εκτός και αν χρειάζεται. Ξέρετε… κάνετε ορισμένα πράγματα όπως όταν έχετε γρίπη. Θεωρείστε την κατάσταση όμοια με επιδημία γρίπης», δήλωνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

5 Φεβρουαρίου

Στις αρχές του Φεβρουαρίου ο φίλος του Αμερικανού προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε σε δημοσιογράφους ότι αρκεί να φάει κανείς πετιμέζι με μούρα για να νικήσει τον Κορωνοϊό…

«Σας έχω συμβουλές. Προσέξτε μην κρυώσετε. Προσοχή στον πυρετό. Να δίνετε σημασία στην καλή διατροφή πρέπει να έχουμε ισχυρό σώμα. Εμένα φίλοι, μου στέλνουν πετιμέζι από μούρα, Κάθε πρωί τρώω μια κουταλιά πετιμέζι καθώς αυξάνει το αίμα», δήλωνε ο Τούρκος πρόεδρος.

13 Μαρτίου

Στο κάδρο των λαϊκιστών ηγετών και ο Μπόρις Τζόνσον. Την ημέρα που η Ιταλία μετρούσε 1.266 θύματα ο Βρετανός πρωθυπουργός σόκαρε με τον κυνισμό του, μιλώντας σε διάγγελμά του για την "ανοσία της Αγέλης".

«Και οφείλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας με τον βρετανικό λαό». «Περισσότερες οικογένειες και περισσότερες οικογένειες πρόκειται να χάσουν αγαπημένα τους πρόσωπα πριν από την ώρα τους», έλεγε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

16 Μαρτίου 

Λίγες ημέρες μετά, ο Αμερικανός πρόεδρος ζητούσε από τους πολίτες να… χαλαρώσουν. 

«Δεν χρειάζεται να αγοράσετε τόσα πολλά. Ηρεμήστε. Χαλαρώστε. Οι άνθρωποι μπαίνουν και αγοράζουν ακόμη περισσότερα. Θυμάμαι, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης, ο Ντουκ από τα Walmart είπε ότι αγοράζουν περισσότερα από ότι αγοράζουν τα Χριστούγεννα. Χαλαρώστε. Θα τα πάμε μια χαρά. Όλα θα περάσουν», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

26 Μαρτίου

Το καρέ των λαϊκιστών συμπληρώνει ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαϊρ Μπολσονάρου. Αν και ο κορωνοϊός εξαπλώνεται στην χώρα του παραμένει πιστός στη γραμμή Τραμπ ότι πρόκειται για μια απλή γρίπη.

«Οι περιπτώσεις των ανθρώπων οι οποίοι είναι υγιείς κάτω των σαράντα ετών και έχουν πεθάνει είναι πολύ σπάνιες. Το 90% από εμάς  δεν θα έχουμε συμπτώματα εάν μολυνθούμε. Εννοείται ως πρέπει να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μην μεταδώσουμε τον ιό σε ανθρώπους μεγαλύτερους σε ηλικία», έλεγε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος.

27 Μαρτίου

Μία ημέρα μετά ο Μπόρις Τζόνσον εντοπίζεται θετικός στον ιό, ενώ γρήγορα η υγεία του επιδεινώνεται.

«Ακόμα έχω ένα από τα συμπτώματα. Ένα ελαφρύ σύμπτωμα ακόμα έχω πυρετό. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές οδηγίες πρέπει να μείνω σε απομόνωση έως ότου υποχωρήσει», έλεγε ο Βρετανός πρωθυπουργός. 

7 Απριλίου

Το BBC, διακόπτει το πρόγραμμά του για να μεταδώσει την έκτακτη είδηση ότι ο Μπόρις Τζόνσον μπαίνει εσπευσμένα στην εντατική λόγω των επίμονων συμπτωμάτων του Κορωνοϊού.

Ο Ερντογάν στα τέλη Απριλίου, με την χώρα του να βρίσκεται στην τρίτη θέση της θλιβερής λίστας με τα περισσότερα κρούσματα επιχειρεί να διαστρεβλώσει την αλήθεια.

«Σε αυτή τη φάση μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε θέση να ισιώσουμε την καμπύλη της επιδημίας. Με τη βοήθεια του θεού», έλεγε ο Ερντογάν.

24 Απριλίου

Στα τέλη Απριλίου ήδη οι ΗΠΑ βρίσκονταν στο επίκεντρο του Κορωνοιού με περισσότερους από 50.000 νεκρούς και σχεδόν 1 εκατομμύριο κρούσματα. Στις 24 του μήνα η παγκόσμια κοινότητα «πάγωσε» από τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για ευεργετικές ιδιότητες της… χλωρίνης.

«Και μετά παρατηρώ την δυναμική του απολυμαντικού υγρού. Σκοτώνει τον ιό σε ένα λεπτό. Και υπάρχει τρόπος να κάνουμε κάτι τέτοιο μέσω ενέσεων ή σαν εσωτερικό καθαρισμό; Γιατί βλέπετε ότι φτάνει στους πνεύμονες και κάνει τεράστια διαφορά. Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να το ελέγξετε ώστε να μπορούν οι γιατροί να το χρησιμοποιήσουν. Μου ακούγετε όμως ενδιαφέρον».

29 Απριλίου

Λίγες ημέρες μετά ο πρόεδρος της Βραζιλίας ειρωνεύεται τους δημοσιογράφους που του θυμίζουν ότι τα θύματα εκεί ξεπερνούν εκείνα της Κίνας. 

Δημοσιογράφος: Στη Βραζιλία οι θάνατοι από κορωνοϊό ξεπέρασαν της Κίνας.

Μπολσονάρου: Και λοιπόν; Λυπάμαι. Τι θέλετε να κάνω εγώ; Λέγομαι Μεσσίας, όμως δεν κάνω θαύματα.

Πού οδήγησε η στάση των λαϊκιστών ηγετών

Θλιβερά ήταν τα αποτελέσματα των χειρισμών των τεσσάρων λαϊκιστών ηγετών στην πανδημία του κορωνοϊού.

Σήμερα τα κρούσματα του ιού στις ΗΠΑ αγγίζουν το 1,5 εκατομμύριο ενώ τα θύματα τις 90.000. Στην Βρετανία τα κρούσματα φτάνουν τις 250.000 και τα θύματα σχεδόν 35.000. Η Βραζιλία έχει σχεδόν 248.000 κρούσματα και περισσότερους από 16.000 νεκρούς, ενώ η Τουρκία περίπου 150.000 κρούσματα και πάνω από 4.000 νεκρούς.

Πηγή: skai.gr