Η Κίνα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε αμερικανικές εταιρείες κολοσσούς και ιδιώτες για πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν.

«Η Boeing, η Lockheed Martin και η Raytheon συγκαταλέγονται στις λίστες των αμερικανικών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που θα αντιμετωπίσουν κινεζικές κυρώσεις για πωλήσεις όπλων στην Κινεζική Ταϊβάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Zhao Lijian στο Πεκίνο, σύμφωνα με τον κινεζικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό CGTN. Δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το ποιες κυρώσεις ενδέχεται να επιβληθούν ή πότε.

Η Κίνα ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν είναι «αποσχισθείσα επαρχία», ενώ η Ταϊπέι επιμένει στην ανεξαρτησία της από το 1949. Τουλάχιστον 16 χώρες αναγνωρίζουν ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος την Ταϊβάν και διατηρούν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊπέι.

Το Πεκίνο προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι θα προβεί στην «απαραίτητη απάντηση» ενάντια στην έγκριση των ΗΠΑ για πιθανές πωλήσεις όπλων ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊβάν.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κοινοποίησε επίσημα στο Κογκρέσο τις προγραμματισμένες πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν. Η Κίνα έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα τις ΗΠΑ για οποιαδήποτε τέτοια κίνηση.

Η Ταϊβάν αναμένεται να αγοράσει τρία οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων ραντάρ, πυραύλων και πυροβολικού που θα μπορούσαν να έχουν συνολική αξία 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η κίνηση εξόργισε το Πεκίνο, που είπε ότι μια τέτοια κίνηση «παραβιάζει σοβαρά την αρχή της μιας Κίνας και τα τρία κοινά ανακοινωθέντα Κίνας-ΗΠΑ».
 

Πηγή: skai.gr