Κλείσιμο

Κυριακή των Βαΐων στην Ουκρανία: Λειτουργία υπό τον φόβο βομβαρδισμών στο Κίεβο

Κυριακή των Βαΐων στο Κίεβο. Αυτή τη σημαντική για την Ορθοδοξία ημέρα οι Ουκρανοί έχουν έρθει στις εκκλησίες τις πρωτεύουσας. Ανάβουν κερί και με δάκρυα στα μάτια μας λένε πως η πίστη και η προσευχή είναι αυτή που τους βοηθά να αντέξουν αυτές τις δύσκολες ημέρες. 

«Σήμερα εμείς ήλθαμε για να αγιάσουμε τα βάγια και σήμερα είναι η γιορτή της ιτιάς, γιατί η ιτιά προστατεύει τους στρατιώτες μας. Θέλουμε να κάνουμε μια προσευχή για να είναι ζωντανοί και ασφαλείς και να φτάσουμε στη νίκη» αναφέρει κάτοικος.

Οικογένειες με παιδιά στην αγκαλιά καταφτάνουν στην εκκλησία. 

Ενώ πιστοί με βουρκωμένα μάτια, κάνουν το σταυρό τους, με μία και μόνο προσευχή... το τέλος του πολέμου

Στον καθεδρικό ναό του Αγίου Βλαδίμηρου στο κέντρο της πρωτεύουσας, υπό το φόβο νέας επίθεσης δεκάδες πιστοί έχουν έρθει από νωρίς το πρωί, συγκινημένοι προσκυνούν τις εικόνες και ανάβουν κεριά.  

«Φυσικά και είναι δύσκολα για εμάς. Είναι πόλεμος και είμαστε πολύ φοβισμένοι για ό,τι συμβαίνει σε άλλες πόλεις της χώρας. Τώρα είναι πιο εύκολο να μείνει κανείς (στο Κίεβο), αν πηγαίνει στην εκκλησία» αναφέρει άλλη κάτοικος.

«Είναι ακριβώς μία εβδομάδα πριν το Πάσχα. Ο πόλεμος μπορεί να ξεκινά όταν οι άνθρωποι δεν με μιλούν μεταξύ τους και δεν δημιουργούν σχέσεις. Εδώ στην εκκλησία οι άνθρωποι μαθαίνουν πώς να δημιουργούν σχέση με το Θεό και μεταξύ τους και αυτό νομίζω πως είναι το πιο δυνατό όπλο κατά του πολέμου» περιγράφει άλλος κάτοικος.

Το κλίμα κατάνυξης κατακλύζει την πρωτεύουσα.Οι λειτουργία τελειώνει ενώ κόσμος συνεχίζει να συγκεντρώνεται στον προαύλιο χώρο του ναού.

Πηγή: skai.gr