ΚΑΙΡΟΣ

Κύπρος προς Τουρκία: Θα συνεχίσουμε τις εξορύξεις παρά τις απειλές

Η Κύπρος θα συνεχίσει να ασκεί πλήρως το κυρίαρχο δικαίωμά της για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της, ανακοίνωσε το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στην προκλητική προειδοποίηση της Τουρκίας ότι θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να προστατεύσει τα συμφέροντα της ιδίας και του ψευδοκράτους.

Η Λευκωσία επισημαίνει ότι το περιεχόμενο της τουρκικής ανακοίνωσης καταδεικνύει την αυξημένη επιθετικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο υπονομεύοντας τις εν εξελίξει προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και εγείροντας αμφιβολίες για τη δέσμευση της Άγκυρα στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Το κυπριακό ΥΠΕΞ επισημαίνει πως έχει επανειλημμένα δεσμευθεί ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα ωφεληθεί από την εξόρυξη φυσικού αερίου από τα κυπριακά κοιτάσματα, «στο πλαίσιο συμφωνίας για διευθέτηση του Κυπριακού».

Τονίζει δε ότι η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών καταδεικνύει την ασέβεια της Άγκυρας για τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, την διεθνή Συνθήκη για το Νόμο της Θάλασσας και τους κανόνες συμπεριφοράς «ανάμεσα στα πολιτισμένα κράτη».

Οι απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο πρόεδρο Μουσταφά Ακιντζί είναι προγραμματισμένο να συνεχιστούν στις 11 Απριλίου, μετά από σχεδόν δύο μήνες «πάγου».Πηγή: skai.gr