Κυπριακό: Σκληροί όροι Τατάρ στο πρώτο ραντεβού με Αναστασιάδη

Με σκληρούς όρους θα πάει ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ στο πρώτο ραντεβού με τον Νίκο Αναστασιάδη. Από την ημέρα της ανάδειξής του στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας ο Τατάρ φροντίζει να ενημερώνει τόσον τον Ελληνοκύπριο συνομιλητή του όσο και τα Ηνωμένα Έθνη ως προς το τι συμπεριλαμβάνει η δική του ατζέντα για το Κυπριακό. 

Οι πρώτες απαιτήσεις που φαίνεται να βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο «εκλεκτός» του Ερντογάν, οδηγούν απευθείας σε αλλαγή της βάσης των συνομιλιών. Για τον ίδιο οι όποιες συνομιλίες: α) δεν θα οδηγούν σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, β) θα οδηγούν σε μια λύση που θα διασφαλίζει τη συνέχιση του ψευδοκράτους, γ) οι εγγυήσεις της Τουρκίας (συμπεριλαμβανομένων των επεμβατικών δικαιωμάτων) θα διατηρηθούν μέσα από την όποια συμφωνία επιτευχθεί. 

Αυτό είναι ένα πρώτο δείγμα του τι θα παρουσιάσει ο Ερσίν Τατάρ στην πρώτη τους συνάντηση η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες μας, έχει κλειδώσει. Και όλα δείχνουν πως η πρώτη, κοινωνικού χαρακτήρα, συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου. Αν και ακόμα αμφότερες οι πλευρές αναμένουν την τελική ενημέρωση από την ειδική αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. 

Δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό τύπο έκαναν αναφορά σε συνάντηση των δύο ηγετών στις 26 Οκτωβρίου, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα. Ωστόσο, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, αυτό είναι αδύνατο να συμβεί καθότι στο πρόγραμμα των δύο ηγετών υπάρχουν άλλες υποχρεώσεις. Στις 26 Οκτωβρίου ο Ερσίν Τατάρ θα βρίσκεται στην Άγκυρα για επαφές με την τουρκική κυβέρνηση. 

Στις 28 και 29 Οκτωβρίου αμφότερες οι πλευρές έχουν εθνικές επετείους. Η Κύπρος τιμά την επέτειο του Όχι του 1940 και στα κατεχόμενα στις 29 τρέχοντος γιορτάζουν την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας.  

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ήδη επικοινωνήσει γραπτώς με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, εκφράζοντας την ετοιμότητά του να συμμετάσχει σε μια νέα πρωτοβουλία που θα αναληφθεί από τον Αντόνιο Γκουτέρες. Η επιστολή Αναστασιάδη προς Γκουτέρες είχε σταλεί την περασμένη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, μια μέρα μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα. Ο Ν. Αναστασιάδης υπενθυμίζει στον ΓΓ ΟΗΕ ότι η νέα πρωτοβουλία θα είναι στη βάση της συναντίληψης που επιτεύχθηκε πριν ένα χρόνο στο Βερολίνο.