Κυκλώνας στην Καλιφόρνια: Χιλιάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους – Προειδοποιήσεις για πλημμύρες και κατολισθήσεις 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί απο χθες η πολιτεία της Καλιφόρνια, η οποία πλήτεται από «κυκλωνική βόμβα» - Ενα μωρό σκοτώθηκε μέσα στο σπίτι του 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί απο χθες η πολιτεία της Καλιφόρνια, η οποία πλήτεται από «κυκλωνική βόμβα», με σφοδρές καταιγίδες και πολύ ισχυρούς ανέμους. 

Ένα μωρό 2 ετών σκοτώθηκε τη νύχτα όταν ένα δέντρο έπεσε στο σπίτι της οικογένειας στο Οξιντένταλ, μια κοινότητα 1.100 κατοίκων στα βόρεια του Σαν Φρανσίσκο ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σε όλη την Καλιφόρνια.

Ο κυκλώνας προκαλείται από το καιρικό φαινόμενο «ατμοσφαιρικός ποταμός», ένα ρεύμα που μεταφέρει σημαντική ποσότητα υδρατμών από τον Ειρηνικό Ωκεανό, και αναμένεται ότι θα επιμείνει και τις επόμενες ώρες.

Σε κάποιες κομητείες της περιοχής (το Μεντοσίνο, τη Σάντα Κρουζ και τη Σάντα Κλάρα) δρόμοι πλημμύρισαν με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία, ενώ ξεριζώθηκαν δέντρα και σημειώθηκαν κατολισθήσεις.

Η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS) προέβλεψε ότι η ταχύτητα των ανέμων ενδέχεται να φτάσει τα 110 χιλιόμετρα την ώρα και να σημειωθούν έντονες βροχοπτώσεις, με το ύψος βροχής στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο να αναμένεται να φτάσει τα 10 εκατοστά, ενώ η χιονόπτωση στα βουνά της Σιέρα Νεβάδα να ξεπεράσει το ένα μέτρο.

Οι αρχές προέτρεψαν τους κατοίκους να μην μετακινούνται όσο διαρκεί η καταιγίδα.

Στην κομητεία της Σονόμα, οι κάτοικοι που ζουν κατά μήκος του ποταμού Ράσιαν κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους επειδή η στάθμη αναμένεται ότι θα ανέβει σήμερα και ξανά την Κυριακή.

Προειδοποιήσεις για εκκενώσεις έχουν εκδοθεί επίσης για παραλιακές κοινότητες, όπως στη Σάντα Κρουζ.

Οι αρχές προειδοποιούν εξάλλου ότι η βροχή μπορεί να προκαλέσει πλημμύρες και κατολισθήσεις, ιδίως στις περιοχές όπου το έδαφος έχει διαβρωθεί από προηγούμενες βροχοπτώσεις και από τις δασικές πυρκαγιές.
 

Πηγή: skai.gr