Κροατία: Μάθημα κβαντικής φυσικής σε νήπια

Πόσο εύκολο είναι να κάνεις τα νήπια να ενδιαφερθούν για τον κόσμο της επιστήμης; Μπορούν τα μικρά παιδιά να κατανοήσουν και να επεξεργαστούν σύνθετες έννοιες εάν αυτές είναι δοσμένες με έναν ...παιχνιδιάρικο τρόπο; Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δίνει πρόγραμμα που εφαρμόζεται σε δημόσια νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της Κροατίας, με τίτλο “Επαγγέλματα του 21ου αιώνα”, στη διάρκεια του οποίου πραγματοποιούνται και εργαστήρια με πρωταγωνιστές τα ...νήπια.

Τα παιδιά “βούτηξαν” στον κόσμο της κβαντικής φυσικής, έμαθαν τις αρχές της φυσικής του Νεύτωνα, πειραματίστηκαν πάνω σε όποια πρόκληση τους δόθηκε και συνδύασαν τη μάθηση με την ψυχαγωγία.

"Ακόμη και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες το σύστημα εκπαίδευσης δεν μπορεί να ακολουθήσει την εξαιρετικά ταχεία εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας και γι 'αυτό πρέπει να αναπτυχθούν μέθοδοι, που θα δώσουν στα παιδιά μια εικόνα για τις περιοχές αυτές και θα τους παρακινήσουν να στραφούν σε σύγχρονα επαγγέλματα από μικρή ηλικία", δήλωσε ο συντονιστής της Σχολής Επιστημών του Ζάγκρεμπ, Ντάλιμπορ Ντάαρ.

Επισήμανε επίσης ότι "για τα παιδιά που ζουν έξω από τις μεγάλες πόλεις είναι πολύ πιο δύσκολο να έχουν τις ίδιες εκπαιδευτικές προοπτικές. Γι' αυτόν τον λόγο, η εκπαιδευτική διαδικασία στις μικρές κοινότητες πρέπει να αποκτήσει νέα ποιότητα. Σε αυτό το σημείο έρχεται το πρόγραμμα 'Επαγγέλματα του 21ου αιώνα' που έχουν στο επίκεντρό τους την επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική, την τέχνη και τα εφαρμοσμένα μαθηματικά".

Από τα θέματα πάνω στα οποία καλούνται να "εργαστούν" τα παιδιά ξεχωρίζουν οι ψηφιακές τεχνολογίες, ο κόσμος του διαστήματος, τα συναρπαστικά φαινόμενα στη φυσική, η βιολογία, η μελέτη των καρστικών σπηλαίων.

Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η εισαγωγή εκπαιδευτικού υλικού στα σχολεία με έμφαση στη διδασκαλία της φυσικής από την ηλικία των τεσσάρων ετών. Το πρόγραμμα έχει ήδη υλοποιηθεί σε τρία νηπιαγωγεία στην κροατική πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις της Κροατίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ