Ο Ταξίαρχος Εμπραχίμ Ζολφαγάρι, εκπρόσωπος του Κεντρικού Στρατηγείου Χατάμ αλ Ανμπίγια του Ιράν, απείλησε την Πέμπτη να απαντήσει σε τυχόν αμερικανικές επιθέσεις σε ιρανικές υποδομές με επιθέσεις σε περιφερειακές υποδομές.
Οι αμερικανικές επιδρομές της νύχτας έπληξαν στρατηγικής σημασίας στόχους γύρω από την Τεχεράνη, επαρχία όπου αναπτύσσεται το ιρανικό πυραυλικό πρόγραμμα, επιβεβαίωσε η ιρανική κυβέρνηση.
Σε δήλωση που μεταδόθηκε από τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, δήλωσε ότι εάν ο Τραμπ υλοποιήσει τις απειλές του, «όλες οι υποδομές στην περιοχή θα συνθλιβούν κάτω από τα χαλύβδινα χτυπήματα των ισχυρών ενόπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, έτσι ώστε να μην παραμείνει κανένα ίχνος τους, σαν να μην υπήρξαν ποτέ εξαρχής».
Είπε επίσης ότι «το Ιράν δεν θα επιτρέψει αμερικανική παρέμβαση στο Στενό του Ορμούζ».
Το Πακιστάν δηλώνει πάντως ότι θα πιέσει τις ΗΠΑ και το Ιράν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να επαναλάβουν τις συνομιλίες βάσει του μνημονίου κατανόησης (MoU) που υπεγράφη τον περασμένο μήνα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε ότι το Ιράν επιθυμεί διακαώς να καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ. Κατά την ομιλία του αργότερα στην εκδήλωση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε πως το Ιράν επιθυμεί διακαώς συμφωνία, εν μέσω των συνεχιζόμενων αμερικανικών βομβαρδισμών. «Δεν τους αρέσουν αυτά που κάνουμε και θέλουν να τα βρούμε. Θα δούμε εάν θα τα βρούμε ή απλώς θα το τελειώσουμε», είπε ο Τραμπ.
Την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε απειλήσει ότι οι ΗΠΑ θα πλήξουν ιρανικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και γέφυρες την επόμενη εβδομάδα, εάν η Τεχεράνη δεν επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο, ερωτηθείς από δημοσιογράφους μετά την άφιξή του στην Πενσιλβάνια, ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε να θέσει συγκεκριμένη προθεσμία στο Ιράν πριν από αυτά τα ενδεχόμενα αμερικανικά πλήγματα.
Οι εχθροπραξίες έχουν κλιμακωθεί από το βράδυ του Σαββάτου, όταν το Ιράν ανακοίνωσε ότι έκλεισε το Στενό του Ορμούζ. Οι δύο πλευρές διεκδικούν πλέον τον έλεγχο της στρατηγικής θαλάσσιας οδού, από την οποία πριν από τον πόλεμο διερχόταν περίπου το ένα πέμπτο των παγκόσμιων μεταφορών πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.