ΚΑΙΡΟΣ

Κρεμλίνο: Ο Ερντογάν ζήτησε συγγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έλαβε επιστολή με την οποία ο τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τού ζήτησε συγγνώμη για το θάνατο του Ρώσου πιλότου τον περασμένο Νοέμβριο ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Κρεμλίνο. 

Ο Ρώσος πιλότος έχασε τη ζωή του όταν το μαχητικό του (Sukhoi-24) καταρρίφθηκε από τις τουρκικές δυνάμεις στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας. 

«Ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ετοιμότητά του να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Μόσχα» τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους εξέφρασε τη βαθιά συμπάθεια και τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς του εκλιπόντος Ρώσου πιλότου και είπε "συγγνώμη"», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ.

Στην επιστολή του, ο Ερντογάν αποκαλεί τη Ρωσία «φίλο και στρατηγικό εταίρο» της Άγκυρας, με τον οποίο οι τουρκικές αρχές δεν θέλουν να χαλάσουν τις σχέσεις τους.

«Ποτέ δεν είχαμε επιθυμία ή εσκεμμένη πρόθεση να καταρρίψουμε ένα αεροσκάφος που ανήκει στη Ρωσία» αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου. Την επιστολή επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα η Μόσχα διεμήνυσε στην Άγκυρα ότι για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων Ρωσίας - Τουρκίας απαιτείται επίσημη συγγνώμη της Τουρκίας και καταβολή αποζημιώσεων. 

«Ο Ρώσος πρόεδρος
το δήλωσε αυτό κατηγορηματικά, όχι με έμμεσο τρόπο, αλλά πολύ ξεκάθαρα, λακωνικά και με σαφήνεια» είχε ξεκαθαρίσει τότε ο Πεσκόφ.

Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας