Κρεμλίνο: Μπορούμε να ανακατευθύνουμε τις εξαγωγές πετρελαίου για να μειώσουμε τις απώλειες

Η Μόσχα έχει ήδη αρχίσει να ανακατευθύνει τις εξαγωγές της πέραν της Ευρώπης ύστερα από την επιβολή κυρώσεων, δήλωσε ο Πεσκόφ.

Το Κρεμλίνο προειδοποίησε σήμερα ότι οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος του ρωσικού πετρελαίου θα πλήξουν την παγκόσμια αγορά ενέργειας, αλλά δήλωσε ότι η Μόσχα μπορεί να ανακατευθύνει τις εξαγωγές της για να περιορίσει τις δικές της απώλειες.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν αυτή την εβδομάδα σε εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού αργού που στόχο έχει να σταματήσει το 90% των πωλήσεων ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ έως τα τέλη του έτους.

«Οι κυρώσεις αυτές θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την ήπειρο -για τους Ευρωπαίους, για εμάς, και για ολόκληρη της παγκόσμια αγορά ενέργειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πάνω από το ένα τέταρτο του πετρελαίου ης Ευρώπης προήλθε από τη Ρωσία το 2021, με την ΕΕ να αντιστοιχεί σε σχεδόν στο ήμισυ των συνολικών εξαγωγών αργού και πετρελαϊκών προϊόντων της Ρωσίας το 2021, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).

Οι τιμές ενέργειας έχουν αυξηθεί σε υψηλά επίπεδα πολλών ετών από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ανεβάζοντας τον πληθωρισμό στα υψηλότερα επίπεδά του εδώ και μία γενιά και πυροδοτώντας φόβους για τη κρίση του κόστους διαβίωσης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Η Μόσχα έχει ήδη αρχίσει να ανακατευθύνει τις εξαγωγές της πέραν της Ευρώπης ύστερα από την επιβολή κυρώσεων, δήλωσε το Κρεμλίνο.

«Είναι μια στοχευμένη, συστημική ενέργεια που θα μας επιτρέψει να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές συνέπειες», δήλωσε ο Πεσκόφ σήμερα σε δημοσιογράφους.

Πηγή: skai.gr