Κρεμλίνο: Φταίει και ο άνεμος για τις αυξήσεις στο αέριο - «Ερασιτέχνες» μας κατηγορούν για αυτές

Το Κρεμλίνο λέει ότι μόνο οι «ερασιτέχνες» μπορούν να βρουν σφάλμα στην πολιτική της Ρωσίας σχετικά με τις αυξήσεις της τιμής του φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι τα αίτια της κρίσης ήταν ένα αποτέλεσμα αλληλεπικαλυπτόμενων παραγόντων, όπως η μικρή παραγωγή αιολικής ενέργειας ενώ αυτό περιλαμβάνει και τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις.

«Οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη προέρχονται από μια μεγάλη ποικιλία παραγόντων, αλλά μόνο οι ερασιτέχνες μπορούν να βρουν το λάθος της Ρωσίας σε αυτό», ανέφερε την Τετάρτη ο Πεσκόφ. 

«Επιμένουμε ότι η Μόσχα δεν φταίει σε καμία περίπτωση για την κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αυτό είναι αδιανόητο. Η Ρωσία έχει εκπληρώσει, εκπληρώνει και θα εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνονται βάσει των υφιστάμενων συμβάσεων με συνέπεια και εμπεριστατωμένο τρόπο» δήλωσε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου σημείωσε ότι τα αίτια της κρίσης ήταν ένας αριθμός αλληλεπικαλυπτόμενων παραγόντων και αυτό περιλαμβάνει τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ευρώπη σχετίζονται με την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία, εκτός από την αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας και ζητήματα που αφορούν εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου που δεν έχουν πληρωθεί με τις απαιτούμενες ποσότητες.

«Οι στατιστικές δείχνουν ότι είναι πραγματικά λιγότερο γεμάτες από την αντίστοιχη περσινή περίοδο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. 

Ένας άλλος ένοχος πίσω από την κρίση είναι η σημαντική μείωση της παραγωγής αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη. «Αυτό απλώς οφείλεται επίσης στην κλιματική αλλαγή, ήταν "ήρεμα" εκεί, και λίγη [ενέργεια] έχει παραχθεί από την παραγωγή ανέμου» σχολίασε ο Πεσκόφ. 

Πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα ευρύ φάσμα άλλων παραγόντων που «απλώς σημειώθηκαν όλοι μαζί». «Λιγότερο αέριο εισέρχεται στην παγκόσμια ευκαιριακή (spot) αγορά», εξήγησε ο Πεσκόφ.

Πηγή: skai.gr