Κούβα: Τέσσερις νεκροί και 1.030 νέα κρούσματα κορωνοϊού

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.030 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 4 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν.

Πρόκειται για την όγδοη συνεχόμενη ημέρα που τα κρούσματα ξεπέρασαν τα χίλια. Ο απολογισμός της πανδημίας στη νήσο της Καραϊβικής ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 440 νεκρούς επί συνόλου 81.640 μολύνσεων από τον Μάρτιο του 2020.

Από τα νέα κρούσματα τα 1.021 οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα και 437 εντοπίστηκαν στην Αβάνα, η οποία συνεχίζει να αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας, δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου, ο Φρανσίσκο Ντουράν.

Νωρίτερα χθες ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ ανήγγειλε αυστηρότερα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η έξαρση της πανδημίας. «Πολύ ανησυχητικό ξεκίνημα τον Απρίλιο με ημερήσιο μέσο όρο 1.000 και πλέον κρουσμάτων», ανέφερε ο αρχηγός του κράτους, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του ετοιμάζει «πιο δραστικά μέτρα, παρόμοια με αυτά του πρώτου κύματος».

«Θα χρειαστούν μήνες προτού να έχει υπάρξει πλήρης ανοσοποίηση στην Κούβα», τόνισε ο πρόεδρος και πρόσθεσε ότι απαιτείται υπευθυνότητα από τους πολίτες «για τις οικογένειές μας και για την πατρίδα μας».

Από τον Ιανουάριο, η Κούβα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με νέο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που δυσκολεύεται να ελέγξει παρότι επέβαλε μέτρα, μολονότι η κατάσταση δεν συγκρίνεται με άλλες χώρες της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Δύο εμβόλια που αναπτύχθηκαν εγχωρίως, το Soberana 2 και το Abdala, βρίσκονται στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών. Η Αβάνα θέλει να έχει ανοσοποιηθεί έναντι του νέου κορωνοϊού όλος ο πληθυσμός της χώρας μέσα στη χρονιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ