Κουλέμπα: Έχουν σταματήσει οι διαπραγματεύσεις με την Ρωσία- «Kόκκινη γραμμή» η Μαριούπολη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι δεν έχουν υπάρξει πρόσφατες διπλωματικές επαφές ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών και ότι η κατάσταση στην Μαριούπολη, την οποία χαρακτήρισε «φρικτή», μπορεί να είναι «κόκκινη γραμμή» στην πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Η Μαριούπολη πιθανόν να είναι μια κόκκινη γραμμή», δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών στο δίκτυο CBS News.

Οι ουκρανοί στρατιώτες αψήφησαν το ρωσικό τελεσίγραφο να καταθέσουν τα όπλα μέχρι σήμερα στην ρημαγμένη πόλη, την οποία, σύμφωνα με την Μόσχα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σχεδόν ολοκληρωτικά υπό τον έλεγχό τους, στην μεγαλύτερη στρατιωτική «επιτυχία» που έχουν καταγράψει από την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Μαριούπολη πολιορκείται από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής επίθεσης και βομβαρδίζεται ανηλεώς.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε χθες ότι η «εξόντωση» των τελευταίων ουκρανών στρατιωτών που βρίσκονται στην πολιορκημένη από τις ρωσικές δυνάμεις Μαριούπολη «θα έθετε τέλος σε κάθε ειρηνευτική διαπραγμάτευση».

«Η εξόντωση των στρατιωτών μας, των ανδρών μας στην Μαριούπολη θα θέσει τέλος σε κάθε (ειρηνευτική) διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην ενημερωτική ιστοσελίδα Ukraïnska Pravda προειδοποιώντας ότι στην περίπτωση αυτή οι δύο πλευρές θα βρεθούν «σε αδιέξοδο».

Με όρους ανθρώπινων απωλειών, «η Μαριούπολη είναι ίσως δέκα φορές η Μποροντιάνκα», η πόλη κοντά στο Κίεβο που καταστράφηκε έπειτα από σφοδρούς βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων και έγινε θέατρο φρικαλεοτήτων κατά την κατοχή της από τους ρώσους στρατιώτες, δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι.

«Και όσο περισσότερη Μποροντιάνκα υπάρχει, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να διαπραγματευθούμε», είπε.

Στις 11 Απριλίου, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται για την «ύστατη μάχη» στην Μαριούπολη. «Για ορισμένους από εμάς θα σημαίνει θάνατο και για άλλους αιχμαλωσία», είχε γράψει πρόσφατα στο Facebook το 36ο Τάγμα των Πεζοναυτών, που ανήκει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι 20.000 έως 22.000 νεκροί είναι ο απολογισμός της πολιορκίας στην Μαριούπολη, στρατηγική πόλη με πληθυσμό 441.000 πριν από την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται στο σημείο μηδέν εδώ και πολλές ημέρες. Είναι «εξαιρετικά δύσκολες», σύμφωνα με τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Ποντολιάκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ