Κορυφαίος Γάλλος Ισλαμολόγος σε ΣΚΑΪ: Ο Ερντογάν χτυπά σε μια κατηγορία «πάνω από τα κιλά του»

Την άποψη ότι οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας είναι πιο κοντά από ποτέ στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει ο διεθνούς φήμης Γάλλος καθηγητής Ζιλ Κεπέλ, που μίλησε αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ και στον Απόστολο Μαγγηριάδη.

Ο Κεπέλ, που θεωρείται παγκοσμίως ως ο κορυφαίος μελετητής του Ισλάμ, υποστηρίζει ότι ο Ερντογάν δεν θα μπορέσει να αντέξει τόσα ανοιχτά μέτωπα το επόμενο διάστημα, καθώς οι πιέσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας θα είναι μεγάλες. Ο συγγραφέας του βιβλίου "Έξοδος από το Χάος: Κρίση στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή" (που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος), υποστηρίζει πάντως ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με το εξωτερικό της περιβάλλον δεν υπήρξαν ποτέ τόσο τεταμένες και τόσο δύσκολες και προβλέπει ότι στο τέλος η τουρκική κοινωνία θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα για όσα κάνει ο Ερντογάν.

Αναλυτικά η συνέντευξη στον Απόστολο Μαγγηριάδη:

Κύριε καθηγητά, ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέφτηκε χθες τα Βαρώσια αγνοώντας για ακόμη μια φορά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για διάλογο και συνεργασία. Αναρωτιέμαι εάν θεωρείτε πως οι Ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Άγκυρας είναι πιο κοντά από τοτέ σε αυτό το σημείο;

Ζιλ Κεπέλ: Κοιτάξτε στην Σύνοδο Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες προφανώς η Τουρκία θα είναι ένα από τα βασικά σημεία συζήτησης. Στη διάρκεια της προηγούμενης Συνόδου, την 1η Οκτωβρίου τίποτα στην πραγματικότητα δεν επετεύχθη, λόγω της άρνησης της κυρίας Μέρκελ και του κ. Κόντε. Στο μεταξύ όμως έχουν συμβεί πολλά και θεωρώ πως αυτή τη φορά το θέμα θα είναι επάνω στο τραπέζι.

Αναρωτιέμαι εάν θεωρείτε πως ο Πρόεδρος Ερντογάν θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί το κενό εξουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες από τώρα μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου;

Ζιλ Κεπέλ: Κοιτάξτε αυτή είναι μια υπόθεση που αρκετοί κύκλοι προβλέπουν. Κυρίως διότι ο Πρόεδρος Τραμπ είναι πολύ κοντά με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Όμως ο Μπάιντεν θα ακολουθήσει διαφορετική πολιτική. Θα είναι ο πιο πεπειραμένος Αμερικανός Πρόεδρος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αφού ήταν επικεφαλής της για 40 χρόνια στη Γερουσία, πριν από την περίοδο που ήταν Αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα. Και έχει ήδη μιλήσει με σκληρά λόγια κατά του Προέδρου Ερντογάν αποκαλώντας τον "αυταρχικό'. Οπότε, προφανώς έχουμε πολλά ακόμα να δούμε.

Και σε σχέση με το μέλλον του Ερντογάν; Τι πιστεύετε;

Ζιλ Κεπέλ: Κοιτάξτε, η πολιτική κατάσταση και η οικονομία στην Τουρκία είναι πολύ δύσκολη. Μέχρι σήμερα, η Τουρκική λίρα έχει χάσει πάνω από το ένα τρίτο της αξίας της σε σχέση με το ευρώ και το δολάριο από την αρχή του χρόνου και οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία δείχνουν ότι μειώνεται πολύ η υποστήριξη στο πρόσωπό του. Ο πρώην Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Νταβούτογλου, είχε πει πως η Τουρκία πρέπει να έχει "μηδέν εχθρούς", με αυτό τον τρόπο κατάφερναν να κάνουν δουλειές. Προς το παρόν ο κ. Ερντογάν έχει πολλούς, πάρα πολλούς εχθρούς. Προσπαθεί να ανταγωνιστεί τους πάντες ταυτόχρονα. Πρώτα να ανταγωνιστεί την Αμερική, μετά τη Ρωσία στον Καύκασο, να ανταγωνιστεί την Γαλλία, να ανταγωνιστεί την Ελλάδα προφανώς. Αυτή θεωρώ πως είναι μια ιδιαίτερα περίπλοκη πολιτική για να συνεχιστεί, διότι στο τέλος της ημέρας φοβάμαι ότι η τουρκική κοινωνία θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα για όλα αυτά. Προφανώς λοιπόν θεωρώ πως η πρόκληση για τον Ερντογάν είναι και εσωτερική αυτή τη στιγμή.

Άρα θεωρείτε πως το τέλος του Ερντογάν μπορεί να έρθει μέσα από εκλογές ή από κάτι άλλο;

Ζιλ Κεπέλ: Κοιτάξτε, είναι στα πράγματα τόσα χρόνια και τόσοι πολλοί έχουν προβλέψει το τέλος του, που κανείς δεν θα πρέπει να ρισκάρει μια  πρόβλεψη για το τέλος του. Όμως ξεκάθαρα εδώ υπάρχει μια τεράστια πρόκληση κι επίσης οι σχέσεις της Τουρκίας με το εξωτερικό της περιβάλλον δεν υπήρξαν ποτέ τόσο τεταμένες και τόσο δύσκολες. Η αίσθησή μου είναι πως αυτή τη στιγμή "χτυπάει" σε μια κατηγορία πάνω από τα κιλά του. Πόσο όμως μπορεί να κρατήσει όλο αυτό, μέσα στην Τουρκία, με τους συμμάχους της; Και ποιοι είναι οι σύμμαχοί της; Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα αυτή τη στιγμή κι είναι κάτι που πιθανότατα θα δούμε στο άμεσο μέλλον. Για αυτό και ξαναλέω, η 10η και η 11 Δεκεμβρίου με τη Σύνοδο Κορυφής είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, διότι η Τουρκία είναι απόλυτα εξαρτημένη από την Τελωνειακή Ένωση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση οικονομικά κι αν η ένταση φτάσει σε αυτό το σημείο, τότε κι ο ίδιος θα χρησιμοποιήσει εθνικιστικές κορώνες και πάθη για να ηρεμήσει τα πνεύματα. Θα πρόκειται για μια τεράστια πρόκληση για τον ίδιο.

Πηγή: skai.gr