Σε σκληρό lockdown η Ολλανδία έως τις 14 Ιανουαρίου

Σχεδόν όλα θα είναι κλειστά από αύριο και έως τις 14 Ιανουαρίου στην Ολλανδία, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε «σκληρό» lockdown για την ανάσχεση της πανδημίας στη σκιά της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον.

«Η Ολλανδία κλείνει ξανά. Αυτό είναι αναπόφευκτο με το πέμπτο κύμα και με την Όμικρον που εξαπλώνεται ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι φοβόμασταν. Πρέπει τώρα προληπτικά να παρέμβουμε», τόνισε ο Ρούτε.

«Είναι η ίδια συνταγή όπως πριν έναν χρόνο», είπε στην De Telegraaf μέλος του υπουργικού συμβουλίου.

Οι Ολλανδοί θα περάσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων με κλειστά εστιατόρια, καφέ, καζίνο, μουσεία, εμπορικά καταστήματα, κινηματογράφους αλλά ακόμα και κομμωτήρια.

Μια εβδομάδα νωρίτερα θα κλείσουν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα πανεπιστήμια.

Άλλα μέτρα είναι η σύσταση στα νοικοκυριά να δέχονται όχι πάνω από δύο επισκέπτες, από τέσσερις που ίσχυε πριν, εκτός από την ημέρα των Χριστουγέννων, την 25η Δεκεμβρίου. Οι συναθροίσεις έξω περιορίζονται επίσης σε δύο άτομα το πολύ.

Η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς, καθώς πλέον έχει εντοπιστεί σε 89 χώρες του κόσμου.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της εν λόγω μετάλλαξης, διπλασιάζονται κάθε 1,5 με 3 ημέρες ενώ ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων θεωρείται ότι είναι πολλαπλάσιος.

Σκέψεις για περαιτέρω μέτρα υπάρχουν και στην Ιταλία, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μάριο Ντράγκι να συγκαλεί υπουργικό συμβούλιο για το θέμα την προσεχή Πέμπτη, προπαρανομή των Χριστουγέννων.

Πηγή: skai.gr