Κλείσιμο

Κορωνοϊός: Ο Τραμπ κήρυξε τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε τις Ηνωμένες Πολιτείες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η απόφαση αυτή δίνει την δυνατότητα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αποδεσμεύσει 50 δισ. δολάρια για την καταπολέμήση του ιού. Θα χαλαρώσουν οι κανονισμοί που αφορούν την ασφαλιστική κάλυψη για παροχές υγείας, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την δημιουργία νέων νοσοκομείων και η έρευνα για θεραπεία.

Σε διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ζήτησε από τα νοσοκομεία να ενεργοποιήσουν τα σχέδια εκτάκτου ανάγκης που έχουν εκπονήσει.

Στις ΗΠΑ έχουν επιβεβαιωθεί 1.701 κρούσματα κορωνοϊού, ενώ 40 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους.

Αρκετές πολιτείες έχουν ανακοινώσει μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, απαγορεύοντας μεγάλες συναθροίσεις, αθλητικούς αγώνες και κλείνοντας σχολεία.

Ο Τραμπ είπε ότι αναμένει ετοιμότητα για την διεξαγωγή έως και μισού εκατομμυρίου ελέγχων για κορωνοϊό την επόμενη εβδομάδα και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν πιστεύει ότι θα πρέπει όλοι οι Αμερικανοί να σπεύσουν να ελεγχθούν για τον κορωνοϊό. 

«Δεν θέλουμε να κάνουν το τεστ άνθρωποι αν υπάρχει η αίσθηση ότι δεν θα πρέπει να το κάνουν. Και δεν θέλουμε να τρέξει ο καθένας και να το κάνει. Μόνο εάν έχετε συγκεκριμένα συμπτώματα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον Τραμπ μέσω ειδικής ιστοσελίδας της Google θα μπορεί να ενημερώνεται το αμερικανικό κοινό εάν θα πρέπει ή όχι να ελεγχθεί.

Πηγή: skai.gr