Κλείσιμο

Κορωνοϊός - Ιταλία: Μετά τις εφόδους προς νέους περιορισμούς στους ανεμβολίαστους

Νέα επιχείρηση της ιταλικής αστυνομίας κυρίως στις ευρύτερες περιοχές της Γένοβας και της Φλωρεντίας πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη. 29 οι έφοδοι, με άλλες τόσες κλήσεις σε απολογία για καταστροφές, βίαιες πράξεις, πρόκληση ζημιών σε εμβολιαστικά κέντρα και συμμετοχή σε μυστική, παράνομη οργάνωση.

Οι στόχοι των υγειονομικών και εισαγγελικών αρχών είναι δυο: να αποφευχθούν νέα επεισόδια και να περιοριστεί όσο περισσότερο γίνεται η αύξηση των κρουσμάτων. Σχεδόν όλοι οι κεντροδεξιοί περιφερειάρχες του ιταλικού Βορρά θέλουν να επιβληθούν νέοι περιορισμοί σε όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί. Οι έμποροι, παράλληλα, φοβούνται ότι μπορεί να υπάρξει μεγάλη μείωση της αγοραστικής κίνησης τις κρίσιμες εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα, αν δεν εξασφαλιστούν συνθήκες ακόμη μεγαλύτερης ασφάλειας.

Αρχικά η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι ήταν αρνητική και πολλοί ειδικοί είχαν αναφερθεί σε ενδεχόμενη αντισυνταγματικότητα των όποιων μέτρων μπορεί να αφορούν μόνον συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.

Σήμερα, όμως, ο Ιταλός υφυπουργός Υγείας Πιερπάολο Σιλέρ, δήλωσε ότι αν οι περιφέρειες με τα περισσότερα κρούσματα γίνουν κίτρινες και μετά πορτοκαλί (με νέες, αυστηρές απαγορεύσεις) τότε μπορεί όντως να εφαρμοστεί ένα επιλεκτικό λοκντάουν για τους ανεμβολίαστους πολίτες.  Η αμεσότερη αναφορά, σύμφωνα με τους σχολιαστές, είναι πρώτα απ΄ όλα στην περιφέρεια Άνω Αδίγη στα σύνορα με την Αυστρία.
 

Πηγή: DW - Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη