Κλείσιμο

Κορωνοϊός- Ινδία: Νέο ρεκόρ με πάνω από 200.000 νέα κρούσματα σε μια μέρα

Η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα αριθμό ρεκόρ ημερήσιων νέων κρουσμάτων κορονοϊού, περισσότερα από 200.000, ενώ στο Μουμπάι επιβλήθηκε lockdown καθώς πολλά νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται ασθενείς με covid-19 ανέφεραν σοβαρές ελλείψεις σε κλίνες και οξυγόνο.

Πρόκειται για την έβδομη συνεχή ημέρα τις τελευταίες οκτώ ημέρες που καταγράφεται ημερήσιος αριθμός ρεκόρ νέων κρουσμάτων στην Ινδία, με την χώρα να είναι αντιμέτωπη με ένα σφοδρό δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, επίκεντρο του οποίου είναι το οικονομικά σημαντικό κρατίδιο Μαχαράστρα όπου βρίσκεται το Μουμπάι. Στο δυτικό αυτό κρατίδιο καταγράφεται περίπου το ένα τέταρτο του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων.

Τις τελευταίες 24ώρες στην Ινδία εντοπίστηκαν 200.739 νέα κρούσματα covid-19, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα φτάνει τα 14,1 εκατομμύρια. Πρόκειται για τη δεύτερη πλέον πληγείσα χώρα σε απόλυτους αριθμούς, μετά τις ΗΠΑ.

Επιπλέον 1.038 άνθρωποι υπέκυψαν στη νόσο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από κορονοϊό στη χώρα σε 173.123.

Στο μεταξύ γιατροί και νοσοκομεία στο κρατίδιο Μαχαράστρα και σε άλλες περιοχές όπως το κρατίδιο Γκουτζαράτ και το Νέο Δελχί ανέφεραν χαοτικές σκηνές στα κέντρα υγείας.

“Η κατάσταση είναι φρικτή. Είμαστε ένα νοσοκομείο 900 κλινών, όμως υπάρχουν περίπου 60 ασθενείς σε αναμονή και δεν έχουμε θέση για αυτούς”, δήλωσε ο Αβινάς Γκαγουάντε του Κρατικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ναγκπούρ, μια πόλη στο κρατίδιο Μαχαράστρα.

Τα νοσοκομεία σε άλλες περιοχές, περιλαμβανομένου του κρατιδίου Γκουτζαράτ από όπου κατάγεται ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ανέφεραν ελλείψεις σε οξυγόνο. “Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί”, έγραψε ο επικεφαλής του ιατρικού συλλόγου της Αχμενταμπάντ σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό του Γκουτζαράτ.

Η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε ότι η χώρα παράγει οξυγόνο με τους μέγιστους δυνατούς ρυθμούς τις δύο τελευταίες ημέρες και πρόσθεσε ότι έχει αυξήσει την παραγωγή.

“Με δεδομένη την αυξημένη παραγωγή οξυγόνου και τα επιπλέον αποθέματα που είναι διαθέσιμα, η τρέχουσα διαθεσιμότητα σε οξυγόνο είναι επαρκής”, επεσήμανε σήμερα σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Στο μεταξύ εκατοντάδες χιλιάδες προσκυνητές εξακολουθούν να συρρέουν στη βόρεια Ινδία για να συμμετάσχουν σε θρησκευτική γιορτή, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία για περαιτέρω άνοδο των κρουσμάτων του κορονοϊού στην περιοχή.

Στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί ο αριθμός των μολύνσεων covid-19 φτάνει σε νέα ρεκόρ, με τους γιατρούς να προειδοποιούν ότι το κύμα αυτό ενδέχεται να είναι πιο θανατηφόρο από το πρώτο.

“Ο ιός είναι πιο μολυσματικός και θανατηφόρος (…) έχουμε 35χρονους με πνευμονία σε μονάδες εντατικής θεραπείας, κάτι που δεν συνέβαινε πέρυσι” στο προηγούμενο κύμα, δήλωσε ο Ντίρεν Γκούπτα, παιδίατρος στο νοσοκομείο Sir Ganga Ram στο Νέο Δελχί. “Η κατάσταση είναι χαώδης”

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ