Η Pfizer κατέθεσε αίτημα στον ΕΜΑ για επέκταση εμβολιασμών σε παιδιά 12-15 ετών

O εκτελεστικός διευθυντής της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά ανακοίνωσε τη Μεγάλη Παρασκευή ότι η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία κατέθεσε αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για έγκριση του εμβολίου της και για τις ηλικίες από 12 έως 15 ετών.

Ο ΕΜΑ έχει προς το παρόν παράσχει έγκριση για εμβολιασμό των ατόμων από 16 ετών και πάνω με το σκεύασμα των Pfizer και BioNTech στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά οι κλινικές δοκιμές σε νεότερες ηλικίες, σε δείγμα άνω των 2.250 ατόμων, δείχνουν ασφάλεια και αποτελεσματικότητα για το εμβόλιο και στην πρώτη εφηβεία.

Σε ανάρτησή του στο προσωπικό του λογαριασμό ο Θεσσαλονικιός επιστήμονας ανέφερε: «Μοιραζόμαστε την πιεστική ανάγκη για να επεκτείνουμε το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech για να συμπεριλάβουμε και νεότερους πολίτες. Σήμερα, με υπερηφάνεια, καταθέσαμε αίτηση στον ΕΜΑ για την επέκταση της άδειας για τους εφήβους των ηλικιών 12 έως 15 ετών».

Οι Pfizer και BioNTech έχουν επίσης καταθέσει αντίστοιχη αίτηση και στις αμερικανικές αρχές, και σύμφωνα με δηλώσεις της διευθύντριας του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών Ροσέλ Γουαλένσκι στο αμερικανικό δίκτυο ABC, η άδεια χρήσης για τις ηλικίες 12-15 ετών αναμένεται να παρασχεθεί στα μέσα Μαΐου.

Τη Μεγάλη Πέμπτη ο επικεφαλής της BioNTech, Ουγούρ Σαχίν, είχε δηλώσει ότι ως το Ιούλιο θα έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών για τον εμβολιασμό των ηλικιών 5-12 ετών, και ως τον Σεπτέμβριο αυτά για βρέφη από 6 μηνών έως 5 ετών.

Πηγή: kathimerini