Κλείσιμο

Κορωνοϊός: H Γερμανία οδεύει προς τη «νέα κανονικότητα»

Σε τηλεδιάσκεψη αυτή την Τετάρτη η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων θα συζητήσουν ένα κοινό πρόγραμμα για την σταδιακή άρση σειράς περιοριστικών μέτρων που έχουν θεσπιστεί προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Η ατζέντα των συνομιλιών συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων την επανέναρξη των ποδοσφαιρικών αγώνων της Bundesliga, χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σε ό,τι αφορά τις επαφές αλλά και κανόνες για την επαναλειτουργία των χώρων εστίασης και των ξενοδοχείων.

Και ενώ είχε συμφωνηθεί ότι οι αποφάσεις θα παίρνονταν με συντονισμένο τρόπο αρκετοί πρωθυπουργοί κρατιδίων ανακοίνωναν τις τελευταίες ημέρες την χαλάρωση περιορισμών για τις περιφέρειες τους. Επειδή τα θέματα υγείας υπάγονται στη δική τους αρμοδιότητα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξαρτάται από την καλή τους θέληση για συνεννόηση σε ζητήματα που αφορούν της προστασίας της υγείας. Ασκώντας κριτική σε πρωθυπουργούς που «προτρέχουν» ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν τόνισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (Deutschlandfunk) ότι τα «πολλά διαφορετικά μηνύματα» δεν συμβάλλουν «σε μια ενιαία προσέγγιση».

Στη Βαυαρία ανοίγουν εστίαση και ξενοδοχεία

Οι μέχρι στιγμής αποφάσεις των κρατιδίων αφορούν μεμονωμένα μέτρα όπως το άνοιγμα θρησκευτικών ναών (Αμβούργο) ως και ολοκληρωμένα σχέδια. Ένα τέτοιο κατέθεσε ο βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Τρίτης. Αιτιολογώντας τις προβλεπόμενες χαλαρώσεις επισήμανε πως «ο περιορισμός των βασικών δικαιωμάτων δικαιολογείται μόνο όταν είναι ενδεδειγμένος.» Το κρατίδιό του έχει ξεπεράσει αυτό το στάδιο. Το ζητούμενο τώρα είναι «περισσότερη ελευθερία, αλλά και περισσότερη ευθύνη για τον καθένα.» Όπως τόνισε, η Βαυαρία σταδιακά αλλά «με υψηλές απαιτήσεις ασφαλείας» οδεύει προς μια «νέα κανονικότητα.»

Με την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι υγειονομικοί και οι κανόνες απόστασης θα χαλαρώσουν εντός του Μαΐου σταδιακά οι περιορισμοί που αφορούν την επαφή μεταξύ ατόμων, θα επιτρέπεται η επίσκεψη συγγενών σε γηροκομεία, τα καταστήματα θα λειτουργούν χωρίς τον περιορισμό των 800 τ.μ., θα ανοίξουν παιδικές χαρές και ζωολογικοί κήποι όπως και παιδικοί σταθμοί και σχολεία για το 50% των παιδιών. Στις 18 Μαΐου ξεκινά η υπαίθρια εστίαση, μια εβδομάδα αργότερα ανοίγουν και οι κλειστοί χώροι εστίασης, και από τις 30 Μαϊου θα επαναλειτουργήσούν τα ξενοδοχεία.

Ενδεχομένως επιστροφή στο lock down

Παράλληλα με αυτές τις ανακοινώσεις ο Μάρκους Ζέντερ προειδοποίησε ότι η Βαυαρία είναι έτοιμη σε περίπτωση ενός νέου κύματος κορωνοϊού να επαναφέρει τους περιορισμούς. Πάντως, αυτός φαίνεται να είναι ο ελάχιστος στόχος που θα επιδιώξει να πετύχει την Τετάρτη με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων η καγκελάριος. Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild στα πρόθυρα της τηλεδιάσκεψης η Άνγκελα Μέρκελ έχει προτείνει να συνδεθεί η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων με μια ρήτρα: Αν σε κάποιο νομό καταγραφεί εντός 7 ημερών η μόλυνση 35 ατόμων ανά 100.000 κατοίκους σε διαφορετικά σημεία, τότε θα πρέπει σε αυτό το νομό να ισχύουν ξανά τα περιοριστικά μέτρα που είχαν τεθεί σε εφαρμογή στις 20 Απριλίου. Αυτό θα σήμαινε για παράδειγμα το κλείσιμο των σχολείων, των κομμωτηρίων, μεγάλου μέρους του λιανικού εμπορίου όπως και επαναφορά των αυστηρών περιορισμών μετακίνησης.


Πηγή: DW - Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: skai.gr