Αίρονται στην Ελβετία όλοι οι περιορισμοί για τον κορωνοϊό από την Παρασκευή 1η Απριλίου

Η Ελβετία θα άρει από την ερχόμενη Παρασκευή 1η Απριλίου τους τελευταίους από τους εναπομείναντες περιορισμούς της για την Covid-19 , ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, καθώς η χώρα επιδιώκει μια κανονικότητα με την ύπαρξη του ιού.

Η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε μέσα μαζικής μεταφοράς και σε εγκαταστάσεις υγείας, καθώς και η απαίτηση αυτοαπομόνωσης για πέντε ημέρες έπειτα από θετικό τεστ θα καταργηθούν, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η ευθύνη για τον περιορισμό του ιού θα ανατεθεί στις τοπικές αρχές, πρόσθεσε, με μια φάση αυξημένης επαγρύπνησης να προγραμματίζεται για τους επόμενους 12 μήνες.

«Χάρη στο υψηλό επίπεδο ανοσοποίησης του πληθυσμού, δεν υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση στον αριθμό των ασθενών με Covid-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας τις τελευταίες εβδομάδες, αν και ο αριθμός των μολύνσεων αυξήθηκε ξανά στο ίδιο χρονικό διάστημα», υπογραμμίζεται στην κυβερνητική ανακοίνωση.

«Υπάρχει μικρό επίπεδο απειλής για τη δημόσια υγεία τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, η πορεία της πανδημίας της Covid-19 δεν μπορεί να εκτιμηθεί αξιόπιστα».

Ο κορονοϊός πιθανότατα δεν θα εξαφανιστεί, είπε η κυβέρνηση, αλλά θα γίνει ενδημικός με εποχικά κύματα του ιού να είναι πιθανά στο μέλλον.

Η κυβέρνηση τόνισε ότι θα απενεργοποιήσει επίσης προσωρινά την ελβετική ηλεκτρονική εφαρμογή Covid-19 (Swiss COVID app), η οποία εντοπίζει άτομα που είχαν έρθει σε στενή επαφή με άλλους που είχαν μολυνθεί από τον ιό.

Ο αριθμός των λοιμώξεων στη χώρα παραμένει σε υψηλό επίπεδο τις τελευταίες ημέρες, με περισσότερα από 16.462 νέα κρούσματα να καταγράφονται τις τελευταίες 24 ώρες, αν και μόνο 165 άτομα χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη.

Έπειτα από ένα αργό ξεκίνημα, το 69% των 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Μέχρι στιγμής, 3,48 εκατομμύρια άνθρωποι - ή του 41% πληθυσμού της χώρας - έχουν μολυνθεί από τη νόσο, ενώ 13.060 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ