Κορωνοϊός: Facebook, LG, HSBC και άλλες εταιρείες περιορίζουν ταξίδια στην Κίνα

Η Facebook και άλλες μεγάλες εταιρίες όπως η LG Electronics και η HSBC επιβάλλουν περιορισμούς στα ταξίδια στην Κίνα, καθώς ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κοροναϊό ξεπέρασε σήμερα τους 100.

Οι αεροπορικές εταιρίες επίσης ακυρώνουν πτήσεις και επαναπρογραμματίζουν δρομολόγια καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες όχι μόνο για την επαρχία Χουμπέι, όπου εμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός, αλλά και για την υπόλοιπη ηπειρωτική Κίνα.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν χθες ότι οι Αμερικανοί που θέλουν να επισκεφθούν την Κίνα θα πρέπει να «επανεξετάσουν» τα σχέδιά τους, ενώ η Νότια Κορέα αναβάθμισε σήμερα την ταξιδιωτική της οδηγία, συμβουλεύοντας τους πολίτες τους να μην πάνε στη χώρα.

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα, η HSBC, απαγόρευσε όλα τα ταξίδια του προσωπικού της στο υπό κινεζική κυριαρχία Χονγκ Κονγκ για δύο εβδομάδες και στην ηπειρωτική Κίνα μέχρι νεοτέρας, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που είδε το Reuters. Η HSBC, που εδρεύει στη Βρετανία και έχει τη μεγαλύτερη παρουσία μεταξύ των ξένων τραπεζών στην Κίνα, ζήτησε επίσης από τους υπαλλήλους που πρόσφατα επισκέφθηκαν την Κίνα να επιλέξουν να παραμείνουν στο σπίτι τους. «Ζητάμε από αυτούς που ταξίδεψαν στην ηπειρωτική Κίνα ή ήρθαν σε επαφή με κάποιον που ταξίδεψε στην επαρχία Ουχάν ή πέρασε από αυτήν τις τελευταίες 14 ημέρες να παραμείνουν σπίτι τους για 14 ημερολογιακές ημέρες», δήλωσε εκπρόσωπος της τράπεζας. Η αμερικανική ανταγωνίστριά της Goldman Sachs επέβαλε αντίστοιχα μέτρα, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters.

Η Facebook είναι η πρώτη μεγάλη αμερικανική εταιρία που ανακοίνωσε αναστολή των ταξιδιών ύστερα από την προειδοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης. Η αμερικανική εταιρία μέσων κοινωνικής δικτύωσης ζήτησε από τους υπαλλήλους να αναστείλουν τα μη απαραίτητα ταξίδια στην ηπειρωτική Κίνα και έδωσε εντολή στους υπαλλήλους που είχαν ταξιδέψει εκεί να εργαστούν από το σπίτι, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος.

Η νοτιοκορεατική εταιρία οικιακών συσκευών LG προχώρησε σε ολοκληρωτική απαγόρευση των ταξιδιών στην Κίνα και συμβούλευσε τους υπαλλήλους που βρίσκονται στην Κίνα για επαγγελματικούς λόγους να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν, σύμφωνα με εκπρόσωπο.

Η νοτιοκορεατική εταιρία ολοκληρωμένων κυκλωμάτων SK Hynix ανακοίνωσε ότι ζητά από τους υπαλλήλους να αποφύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις στην Κίνα, ενώ ο τραπεζικός όμιλος Standard Chartered περιόρισε τα ταξίδια στην ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.

Στη Γερμανία, η εταιρεία ανταλλακτικών αυτοκινήτων Webasto, που έχει 11 μονάδες στην Κίνα, μεταξύ των οποίων και στην Ουχάν, ανέστειλε όλα τα επαγγελματικά ταξίδια προς και από την Κίνα ύστερα από το ξέσπασμα της επιδημίας και τη μόλυνση ενός εργαζομένου της.

Η ιαπωνική Honda Motor ανακοίνωσε ότι συστήνει στους υπαλλήλους να αποφύγουν να ταξιδέψουν στην Κίνα, ενώ η Nissan Motor ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να απομακρύνει τους Ιάπωνες υπαλλήλους της και τις οικογένειές τους από την Ουχάν με ειδικό αεροσκάφος ναυλωμένο από την κυβέρνηση.

Καθώς οι εταιρίες επανεξετάζουν τους κινδύνους που ενέχουν τα ταξίδια στην Κίνα, κάποιες αεροπορικές εταιρίες ανακοίνωσαν ότι η ζήτηση για πτήσεις μειώνεται και προχωρούν σε προσαρμογή δρομολογίων.

Η νοτιοκορεατική εταιρία χαμηλού κόστους Air Seoul ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις προς την Κίνα, ενώ η ταϊβανέζικη China Airlines ανακοίνωσε περαιτέρω επαναπρογραμματισμό των πτήσεων της προς την Κίνα από την Παρασκευή έως τις 10 Φεβρουαρίου.

Η γερμανική Lufthansa ανακοίνωσε χθες ότι οι κρατήσεις για τις πτήσεις της προς και από την Κίνα ήταν κάπως περιορισμένες λόγω του κοροναϊού.

Η Cathay Pacific Airways του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι μειώνει τις διανυκτερεύσεις μεταξύ πτήσεων για τα πληρώματα καμπίνας σε όλα τα σημεία στην ηπειρωτική Κίνα στο βαθμό που είναι δυνατόν, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αλλαγές σε κάποια δρομολόγια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ