ΚΑΙΡΟΣ

Κοντά στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού για τον ιό

Ο πλανήτης "βρίσκεται πολύ κοντά" στον ανώτατο βαθμό (επίπεδο 6) συναγερμού πανδημίας λόγω της γρίπης Α (Η1Ν1), προειδοποίησε την Τρίτη ο αναπληρωτής επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που έκανε λόγο για τα "πρώτα δείγματα" αυτόνομης εξάπλωσης του ιού και εκτός της αμερικανικής ηπείρου.

"Οι πρώτες μεταδόσεις" του ιού της νέας γρίπης Α σε πληθυσμούς χωρών που βρίσκονται εκτός της αμερικανικής ηπείρου έχουν ήδη εντοπιστεί, ανέφερε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Κέιζι Φουκούντα, που ανέφερε συγκεκριμένα την Ιαπωνία, τη Βρετανία και την Αυστραλία.

"Ωστόσο, αναμένουμε πάντα μια πραγματική δραστηριότητα εξάπλωσης του ιού της νέας γρίπης Α στον πληθυσμό των χωρών αυτών", πρόσθεσε ο κ. Φουκούντα.

"Σε παγκόσμιο επίπεδο κρίνουμε ότι είμαστε ακόμα στο επίπεδο 5 που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 29 Απριλίου και σηματοδοτεί μια "επερχόμενη πανδημία", αλλά πλησιάζουμε πολύ το επίπεδο 6 που σημαίνει πανδημία στο έπακρο, σχολίασε καταλήγοντας ο Δρ. Φουκούντα.

Στο μεταξύ, δεκατρία νέα κρούσματα της γρίπης Α επιβεβαιώθηκαν την Τρίτη σε τρία σχολεία στην περιοχής της Μαδρίτης, ένα από αυτά σε παιδικό σταθμό, ανεβάζοντας σε 15 τον συνολικό αριθμό των μαθητών που έχουν προσβληθεί, ανακοίνωσε το υπουργείο υγείας.

Συνολικά, 13 μαθητές του κολεγίου Ισαάκ Αλμπενίθ ντε Λεγκανές, στα περίχωρα της Μαδρίτης, μολύνθηκαν από τον ιό Α (Η1Ν1), και τριάντα άλλοι έχουν τεθεί υπό παρατήρηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου αυτού.

Την Δευτέρα, οι αρχές δήλωσαν ότι δυο μαθητές αυτού του κολεγίου έχουν προσβληθεί από τον ιό--δυο αδέλφια, ένα αγόρι και ένα κορίτσι--και τα δυο τους είχαν διαμείνει πρόσφατα στις ΗΠΑ όπου και μπορεί να μολύνθηκαν από τον ιό.

Ένας μαθητής του κολεγίου Πίο Μπαρόχα ντε Λεγκανές μολύνθηκε επίσης από τον ιό και τέθηκε υπό παρακολούθηση.

Και τα δυο σχολεία έμειναν κλειστά σήμερα και θα πρέπει να ανοίξουν και πάλι αύριο.

Ένα ακόμη κρούσμα καταγράφηκε σε έναν παιδικό σταθμό, τον "Locomotora" της Μαδρίτης, όπου έξι άλλα παιδιά τέθηκαν υπό παρακολούθηση.

Στη Γαλλία ο αριθμός των περιπτώσεων εμφάνισης της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) έφτασε στους 42. Πηγή: skai.gr