Κόλαση στη Μέση Ανατολή: Ισραηλινό «σφυροκόπημα» της Γάζας- Ρουκέτες από Χαμάς

Με ένα σφυροκόπημα από τις ισραηλινές δυνάμεις αλλά και ένα νέο μπαράζ ρουκετών από τη Χαμάς, συνεχίστηκαν για 5η ημέρα οι εχθροπραξίες στο Ισραήλ και τη Γάζα. Η αιματοχυσία είναι χωρίς τέλος, με τους νεκρούς και από τις δύο πλευρές να ξεπερνούν τους 120, ωστόσο καμία πλευρά δε δείχνει διάθεση για αποκλιμάκωση.

Χωρίς έλεος το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για το ισχυρότερο σφυροκόπημα της περιοχής τόσο από την Ισραηλινή αεροπορία όσο και από τανκς και πυροβολικό.

«Δεν έχουμε πει την τελευταία μας λέξη. Αυτή η επιχείρηση θα συνεχιστεί όσο είναι απαραίτητο για να αποκατασταθεί η ησυχία και η ασφάλεια του Ισραήλ», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. 

Η Χαμάς απαντά με βροχή ρουκετών κατά ισραηλινών πόλεων. 

«Το κίνημα της Χαμάς ανέβασε το επίπεδο των εχθροπραξιών μπερδεύοντας τις Ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις», σημείωσε εκπρόσωπος της Χαμάς.  

Αλλά το Ισραήλ, λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, εξαπολύει και ψυχολογικό πόλεμο ανακοινώνοντας πως είναι σε εξέλιξη η χερσαία επίθεση. 

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, γυναίκες και παιδιά, εγκαταλείπουν τις εστίες τους υπό βομβαρδισμό... 

«Οι βομβαρδισμοί έγιναν πιο δυνατοί και οι άνθρωποι αγχώθηκαν, φοβήθηκαν και έφυγαν από τα σπίτια τους», επισήμανε κάτοικος της Γάζας.

Όμως, τελικά, δύο ώρες μετά, το Ισραήλ μιλά για πρόβλημα εσωτερικής επικοινωνίας διαψεύδοντας τα περί χερσαίας εισβολής... 

Ήδη όμως το υπόγειο δίκτυο από σήραγγες της Χαμάς έχει καταστραφεί. Επί 40 λεπτά περισσότεροι από 450 πύραυλοι ισοπεδώνουν τα πάντα με το Τελ Αβίβ να μιλά πως σκοτώθηκαν δεκάδες στελέχη της Χαμάς.

Οι αναλυτές εξετάζουν με δυσπιστία αυτό το «λάθος» του Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή, περισσότερες από 1.800 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από τη Χαμάς. Τουλάχιστον 100 χθες το βράδυ... 

Το Ισραήλ μετρά οκτώ νεκρούς, ανάμεσά τους και δύο παιδιά.

Και οι σειρήνες συναγερμού δεν σταματούν να ηχούν.

«Είμαστε συνηθισμένοι σε αυτή την κατάσταση. Ο λαός του Ισραήλ είναι δυνατός», ανέφερε κάτοικος του Ασκελόν.

Στη Γάζα ο θρήνος είναι ανείπωτος. Οι νεκροί φτάνουν πλέον τους 110 νεκροί. Ανάμεσα στα θύματα και τουλάχιστον 31 παιδιά. 

«Οι ισραηλινές δυνάμεις δεν έχουν έλεος ούτε σε παιδιά, ούτε σε ενήλικες, ούτε σε νέους, ούτε σε ηλικιωμένους, ούτε σε γυναίκες», σημείωσε συγγενής θυμάτων. 

Και ενώ η διεθνής κοινότητα ζητεί αποκλιμάκωση το σενάριο αυτό δεν φαίνεται στον ορίζοντα. 

«Στην περίπτωση εκεχειρίας τώρα, η Χαμάς θα κερδίσει. Θα επιτύχει το στόχο της να πετύχει στο Ισραήλ βαρύ πλήγμα», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Λιορ Χαϊατ.  

Οι ταραχές σε ισραηλινές πόλεις με μεικτό πληθυσμό συνεχίζονται αδιάκοπα, ενώ σήμερα, η ισραηλινή αστυνομία δημοσιεύει επιθέσεις νεαρών Αράβων κατά Εβραίων στην πόλη Λόντ και την Ιερουσαλήμ... 

Με ένα νέο, επικίνδυνο μέτωπο μεταξύ ισραηλινών Εβραίων και ισραηλινών Αράβων να ανοίγει εντός των ισραηλινών τειχών.

Στο μεταξύ, η σύρραξη στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα προκαλεί την παγκόσμια ανησυχία, με το διπλωματικό παρασκήνιο να έχει πάρει φωτιά. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει για τρίτη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, ενώ Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τις επιθέσεις της Χαμάς με ρουκέτες και ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός. 

Πηγή: skai.gr