Κοινή Διακήρυξη ΥΠΕΞ της ΕΕ: Σταδιακά βήματα για το άνοιγμα του τουρισμού

Η κοινή διακήρυξη των ΥΠΕΞ αναλυτικά 

Σε προσέγγιση «σταδιακών βημάτων» για το άνοιγμα του τουρισμού, με στενότερο συντονισμό, συμφώνησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Ισπανίας, της Κροατίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Αυστρίας και της Σλοβενίας σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα. 

Σύμφωνα με την Κοινή Διακήρυξη των 12 Υπουργών Εξωτερικών  η αποκατάσταση της ελευθερίας των διασυνοριακών μετακινήσεων μπορεί να επιτευχθεί σταδιακά, υπό την προϋπόθεση ότι οι τρέχουσες θετικές τάσεις θα συνεχίσουν να οδηγούν σε συγκρίσιμες επιδημιολογικές καταστάσεις στις χώρες προέλευσης και προορισμού. 

Οι ΥΠΕΞ καλούν τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους σχετιζόμενους ιδιωτικούς φορείς να λάβουν τις ερχόμενες εβδομάδες τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης προκειμένου να προστατέψουν τους ταξιδιώτες μόλις αποκατασταθεί η ελευθερία κυκλοφορίας και μετακίνησης. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα στοιχείο ζωτικής σημασίας για την ανάκτηση της δημόσιας εμπιστοσύνης στις ασφαλείς μετακινήσεις.

Προτρέπουν επίσης τους πολίτες να συνεχίσουν να λαμβάνουν δεόντως υπόψη τις υγειονομικές πληροφορίες που τίθενται στη διάθεσή τους από τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές. 

«Εργαζόμαστε για την ελευθερία της μετακίνησης με ασφάλεια λόγω COVID19, εντός της ΕΕ» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο λογαριασμό του στο Twitter. 
 

 

Την ελπίδα ότι η χώρα του θα είναι στις 15 Ιουνίου σε θέση να αντικαταστήσει την ταξιδιωτική προειδοποίησή της για όλον τον κόσμο με ηπιότερες «ταξιδιωτικές οδηγίες» και ότι οι Γερμανοί θα μπορούν – έστω με περιορισμούς – να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, εξέφρασε από την πλευρά του τη Δευτέρα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ζητώντας ωστόσο να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις για γρήγορη επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς («business as usual»).

«Η αποκατάσταση της ελευθερίας στα ταξίδια θα επιτευχθεί σταδιακά. Βάση αποτελεί το πακέτο της ΕΕ», δήλωσε ο κ. Μάας, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι το Βερολίνο θεωρεί ότι «γρήγορες, διμερείς» λύσεις τις οποίες επιδιώκουν κάποιες χώρες, «δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό πνεύμα». Ο Χάικο Μάας τόνισε κατ’ επανάληψη ότι η 15η Ιουνίου δεν είναι η ημερομηνία έναρξης των διακοπών, αλλά η ημέρα «κατά την οποία πρέπει να λάβουμε μια απόφαση σχετικά με το εάν θα άρουμε την παγκόσμια ταξιδιωτική προειδοποίησή μας».

Οι υπουργοί θα διαβουλευθούν εκ νέου σε δύο εβδομάδες, προκειμένου να επαναξιολογήσουν την κατάσταση. Ήδη ωστόσο η γερμανική τουριστική βιομηχανία υποδέχεται θετικά τις δηλώσεις του κ. Μάας για ενδεχόμενη άρση της παγκόσμιας ταξιδιωτικής προειδοποίησης. «Η επιστροφή σε μια συγκεκριμένη άποψη για κάθε χώρα είναι μια πολύ καλή προσέγγιση», δήλωσε ο Πρόεδρος του Γερμανικού Τουριστικού Συνδέσμου (DRV) Νόρμπερτ Φίμπιγκ, ο οποίος είχε επανειλημμένα καταδικάσει το γεγονός ότι η ταξιδιωτική προειδοποίηση ήταν καθολική. «Αποτελεί σημαντικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση προκειμένου να δοθεί μια προοπτική επανεκκίνησης τόσο στους τουρίστες όσο και στον τουριστικό κλάδο», πρόσθεσε και διαβεβαίωσε τον κ. Μάας ότι η υγεία αποτελεί την «πρώτη προτεραιότητα» και για τα ταξιδιωτικά γραφεία, συμφωνώντας ότι τα ενδεδειγμένα μέτρα υγιεινής θα πρέπει τηρούνται και στις διακοπές, αλλά και ότι «οι φετινές διακοπές είναι σαφές ότι θα είναι διαφορετικές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ