«Κλειδί» για την επόμενη ημέρα της Συρίας κρίνεται η συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλάντιμιρ Πούτιν στο ρωσικό θέρετρο Σότσι αύριο Τρίτη. 

Την Τρίτη λήγει η προθεσμία αποχώρησης των δυνάμεων της ΥΡG από την ζώνη των 32 χιλιομέτρων στην παραμεθόριο Τουρκίας - Συρίας. Ο νεκρός τούρκος στρατιώτης και ο ένας τραυματίας σε μια από τις χθεσινές επιθέσεις των Κούρδων εντός της Συρίας, όπως και οι πάνω από 25 περιπτώσεις ανταλλαγής πυρών θέτουν σε κίνδυνο την εκεχειρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε για μια ακόμη φορά ότι αν δεν έχει ολοκληρωθεί η αποχώρηση εντός της προθεσμίας, η επιχείρηση θα συνεχιστεί σφοδρότερα.  Οι διεθνείς «κυρώσεις ή απειλές κυρώσεων» δεν θα κάνουν την Τουρκία να σταματήσει τη στρατιωτική επίθεσή της στη βόρεια Συρία, δήλωσε ακόμη ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Στο μεταξύ χθες η Τουρκία έστειλε και άλλα τεθωρακισμένα προς ενίσχυση των δυνάμεων που βρίσκονται στη Συρία.

Την ίδια ώρα, η υποχώρηση των Κούρδων της πολιτοφυλακής ΥΡG και του ΡΥD παρακολουθείται στενά από μη επανδρωμένα τουρκικά αεροσκάφη και τις δυνάμεις που ελέγχουν τον αυτοκινητόδρομο Μ4. Μέχρι στιγμής συμφώνα με το υπουργείο  Άμυνας της Τουρκίας έχουν περάσει προς το Τελ Ριφάτ 86 οχήματα, μεταξύ των οποίων πολλά ασθενοφόρα. Επιθέσεις όμως πραγματοποιεί και το PKK από τα σύνορα του Ιράκ και του Ιράν σε φυλάκια και τουρκικές περιπόλους, με απολογισμό έξι τραυματίες. Πληροφορίες στην Τουρκία αναφέρουν πως το PKK ζήτησε από το ΥΡG να μην αποχωρήσει από την περιοχή.

Ποια ανταλλάγματα θα ζητήσει ο Πούτιν από τον Ερντογάν;

Σε αυτό το κλίμα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη η συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν στο Σότσι. Η συνάντηση βέβαια θα έχει νόημα αν έχει ολοκληρωθεί η αποχώρηση και δεν έχουν ξεκινήσει και πάλι oι μάχες εντός της Συρίας.

Αναλυτές πάντως στην Τουρκία είναι άκρως επιφυλακτικοί για το αν το ΥPG και το ΡΥD θα δεχθούν να προχωρήσουν από το Μανμπίτζ στο Κομπάνι και το Καμίσλι. Όσο και για το κατά πόσο η Ρωσία θα είναι πρόθυμη να σπαταλήσει δυνάμεις και οικονομικό κόστος για να τους πείσει να το κάνουν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πάντως ότι «θα πάω στη Ρωσία, και η Ρωσία θα είναι σημαντικός παράγοντας για την εφαρμογή της συμφωνίας». Η αναφορά αυτή πιθανότατα έχει να κάνει με την τύχη των πόλεων. «Θα ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία με τον κ. Πούτιν και μετά θα λάβουμε τα απαραίτητα βήματα», δήλωσε ο Ερντογάν σε ένα φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη που φιλοξένησε ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός TRT World, χωρίς να γίνει περισσότερο σαφής. 

Στο πλαίσιο αυτό το ερώτημα είναι ποια θα είναι τα ανταλλάγματα που δύναται να ζητήσει ο Πούτιν από τον Ερντογάν στην περίπτωση που θα συμφωνήσουν για μια ζώνη εντελώς απαλλαγμένη από Κούρδους σε όλη την παραμεθόριο. Αυτό δηλαδή που αποτελεί το ζητούμενο για την Άγκυρα.

DW – skai.gr