Κινητικότητα για τη Λιβύη: Επικοινωνία Πούτιν – Μέρκελ για το σχέδιο συμφωνίας

Εντείνεται η διπλωματική κινητικότητα των μεγάλων δυνάμεων προκειμένου να επιτευχθεί τις επόμενες ώρες συμφωνία μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη. Τις προετοιμασίες για τη διάσκεψη του Βερολίνου και το σχέδιο συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη συζήτησαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν και η Άνγκελα Μέρκελ σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγιέζ αλ Σάρατζ και ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος ηγείται των δυνάμεων στην ανατολική Λιβύη, διεξήγαγαν τη Δευτέρα συνομιλίες στη Μόσχα για την κρίση στη Λιβύη με τη μεσολάβηση της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο Χαφτάρ ζήτησε λίγο χρόνο να εξετάσει το σχέδιο συμφωνίας για μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλουτ Τσάβουσογλου επιβεβαίωσε ότι ο Χαφτάρ ζήτησε περισσότερο χρόνο. «Μπορούμε να πούμε ότι επιτεύχθηκε συγκεκριμένη πρόοδος» υπογράμμισε πάντως ο Σεργκεί Λαβρόφ, συμπληρώνοντας ότι το σχέδιο της συμφωνίας συζητήθηκε και από τους υπουργούς Άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας Σεργκέι Σόϊγκου και Χουλουσί Ακάρ.

Σύμφωνα με το σχέδιο της συμφωνίας που είδε το φως της δημοσιότητας, «όλες οι πλευρές θα καθορίσουν γραμμή επαφής για μια βιώσιμη εκεχειρία και θα εργαστούν για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα».

Η διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη του Βερολίνου, υποστηριζόμενη από τον Ειδικό Εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών του Γενικού Γραμματέα για τη Λιβύη Ghassan Salame, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι σχεδίαζε να παραστεί στη διάσκεψη κορυφής για τη Λιβύη στο Βερολίνο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η καγκελάριος της Γερμανίας συζήτησαν για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, την κατάσταση στη Λιβύη και άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ανακοίνωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο Ερντογάν και ο Πούτιν πραγματοποίησαν συνάντηση στις 8 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας συμφώνησαν σε κοινή στάση σχετικά με τη λύση της κρίσης στη Λιβύη, ζητώντας την κατάπαυση του πυρός από τις 12 Ιανουαρίου και «προτρέποντας για συνολική ειρηνευτική διαδικασία μέσω διαλόγου εντός της Λιβύης».

Πηγή: skai.gr