Κίνα: Πώς μια ασυμπτωματική μετέδωσε τον κορωνοϊό σε 71 άτομα με χρήση ασανσέρ;

Μια γυναίκα μόλυνε ακούσια τουλάχιστον 71 άτομα με κορωνοϊό μετά τη χρήση του ανελκυστήρα στην πολυώροφη κατοικία της, πιστεύουν οι ερευνητές.

Η γυναίκα που είχε ταξιδέψει πριν επέστρεψε στο σπίτι της στην επαρχία Heilongjiang της Κίνας, από ένα ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 19 Μαρτίου - οκτώ ημέρες αφού η περιοχή δεν είχε αναφέρει καμία νέα περίπτωση Covid-19.

Δεν είχε συμπτώματα της νόσου και ήταν αρνητική σε τεστ για τον ιό, αλλά προχώρησε σε αυτοπεριορισμό ούτως ή άλλως, έγραψαν οι ερευνητές στο περιοδικό Emerging Infectious Diseases.

Η γυναίκα δεν είχε πάρει τον ανελκυστήρα με κάποιον άλλον - αλλά η γειτόνισσα της στον κάτω όροφο τον χρησιμοποίησε κάποια στιγμή μετά από αυτήν.

Στις 29 Μαρτίου, η μητέρα της γειτόνισσας και ο φίλος της, που είχαν επισκεφτεί το διαμέρισμά της, πήγαν σε ένα πάρτι με μια άλλη ομάδα ανθρώπων. Στη συνέχεια, στις 2 Απριλίου, ένας από αυτήν την ομάδα υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Ωστόσο, σε αυτό το σημείο δεν υπήρχε προφανής σύνδεση μεταξύ του και της ταξιδιώτριας και έτσι δεν εξετάστηκε για κορωνοϊό.

Οι ερευνητές κατέληξαν αργότερα στο συμπέρασμα ότι η ταξιδιώτρια πρέπει να έχει μολύνει τον ανελκυστήρα στο κτήριο της. Η γειτόνισσα της στο ισόγειο θεωρείται ότι προσβλήθηκε από τον ιό κατά τη χρήση του, πριν μολύνει τον φίλο της μητέρας και την μητέρας της όταν την επισκέφτηκαν στο σπίτι της. Το ζευγάρι στη συνέχεια μόλυνε τον ασθενή με το εγκεφαλικό επεισόδιο και τους δύο γιους του στο πάρτι.

Οι δύο γιοι του το κόλλησαν με τη σειρά τους φροντίζοντας τον πατέρα τους, ο οποίος μεταφέρθηκε σε διαφορετικό νοσοκομείο στις 6 Απριλίου. Ο ασθενής με εγκεφαλικό επεισόδιο και οι γιοι του αργότερα βρέθηκαν θετικοί στον κορνωοιο και οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι είχαν μολύνει 28 άτομα στο πρώτο νοσοκομείο, συμπεριλαμβανομένων πέντε νοσοκόμων και ενός γιατρού. Συνέχισαν να μολύνουν άλλα 20 άτομα στο δεύτερο νοσοκομείο.

Ο φίλος της μητέρας της κάτω γειτόνισσας έδειξε συμπτώματα Covid-19 και έγινε η πρώτη περίπτωση στο σύμπλεγμα που έδειξε θετική στην ασθένεια.

Όταν οι ερευνητές έμαθαν ότι κάποιος στο συγκρότημα κατοικιών είχε ταξιδέψει πρόσφατα, έκαναν ξανά τεστ στην ταξιδιώτρια και αυτή τη φορά βρέθηκε να έχει αντισώματα, υποδηλώνοντας ότι είχε προηγουμένως την ασθένεια.

Ερευνητές από τα Κινέζικα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έγραψαν: «Πιστεύουμε ότι [η ταξιδιώτρια] ήταν ασυμπτωματικός φορέας και ότι η γειτόνισσα στον κάτω όροφο μολύνθηκε από επαφή με επιφάνειες στο ασανσέρ του κτηρίου όπου ζούσαν και οι δύο.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν πώς μια μεμονωμένη ασυμπτωματική μόλυνση SARS-CoV-2 θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρεία μετάδοση της κοινότητας».

Πηγή: independent.co.uk