Η Κίνα επιστρέφει στην καθημερινότητα - Γεμάτα τα νοσοκομεία με νέα κρούσματα κορωνοϊού

O ιός εξαπλώνεται ανεξέλεγκτος σε όλη τη χώρα, ενώ οι αμφιβολίες για τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι κινεζικές Αρχές πληθαίνουν καθώς δεν αναφέρθηκε κανένας νέος θάνατος από COVID για έξι ημέρες έως χθες, Κυριακή

Φορώντας μάσκες οι κάτοικοι του Πεκίνου και της Σανγκάης γέμισαν ασφυκτικά τα τρένα το πρωί της Δευτέρας πηγαίνοντας στις δουλειές τους, την ώρα που το νοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή προσπαθεί να αντιμετωπίσει εκατομμύρια νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Έπειτα από τρία χρόνια σκληρών περιορισμών, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έκανε πίσω στην πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στον κορωνοϊό μετά το ξέσπασμα πρωτοφανών διαμαρτυριών και επεισοδίων.

Τώρα ο ιός εξαπλώνεται ανεξέλεγκτος σε όλη τη χώρα, ενώ οι αμφιβολίες για τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι κινεζικές Αρχές πληθαίνουν καθώς δεν αναφέρθηκε κανένας νέος θάνατος από COVID για έξι ημέρες έως χθες, Κυριακή, μεταδίδει το Reuters.

Οι συρμοί του μετρό σε Πεκίνο και Σανγκάη ήταν ασφυκτικά γεμάτα, ενώ βασικές οδικές αρτηρίες στις δύο πόλεις ήταν μποτιλιαρισμένες, καθώς οι κάτοικοι πήγαιναν στη δουλειά τους.

«Είμαι έτοιμος να ζήσω με την πανδημία», είπε ο 25χρονος κάτοικος της Σανγκάης Lin Zixin. «Το lockdown δεν είναι μακροπρόθεσμη λύση» είπε.

Φέτος, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η μετάδοση κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα, τα 25 εκατομμύρια κάτοικοι της Σανγκάης υπέμειναν δύο μήνες σκληρής απομόνωσης με αυστηρό lockdown που διήρκεσε μέχρι την 1η Ιουνίου.

Πλέον οι γεμάτοι κόσμο δρόμοι της Σανγκάης δεν θυμίζουν σε τίποτα τους έρημους δρόμους της εποχής του σκληρού lockdown.

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε σε χριστουγεννιάτικη αγορά σε εμπορική περιοχή το Σαββατοκύριακο.

Ουρές σχηματίστηκαν επίσης στην Disneyland της Σανγκάης και στα Universal Studios του Πεκίνου την Κυριακή.

Επίσης, τουριστικοί προορισμοί πλημμύρισαν με κόσμο το Σαββατοκύριακο.

«Τώρα ουσιαστικά όλοι έχουν επιστρέψει σε μια ρουτίνα» είπε ένας 29χρονος κάτοικος του Πεκίνου στο Reuters.

Χθες η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας -η μετεξέλιξη του κινεζικού υπουργείου Υγείας-, η οποία εδώ και περίπου τρία χρόνια δημοσιοποιούσε σε καθημερινή βάση δεδομένα για την εξάπλωση της Covid-19 στη χώρα, ανακοίνωσε πως σταματά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

«Πληροφορίες σχετικά με την Covid-19 θα δημοσιεύονται από το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για αναφορά και έρευνα» αναφερόταν στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζονται οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση ούτε και η συχνότητα της ενημέρωσης από το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σχετικά με τα τελευταία επίσημα δεδομένα για την πορεία της Covid-19.

Το Σάββατο, το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) είχε μεταδώσει δηλώσεις αξιωματούχου Υγείας στην πόλη Τσινγκντάο, ο οποίος εκτιμούσε ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι μολύνονται από τον κορωνοϊό κάθε ημέρα μόνο στην συγκεκριμένη περιοχή.

Η εκτίμηση που διατύπωσε σε άρθρο που γρήγορα λογοκρίθηκε, δείχνει πως τα μέχρι χθες δεδομένα των κινεζικών υγειονομικών αρχών δεν αντανακλούσαν το πρωτοφανές κύμα μολύνσεων στην αχανή ασιατική χώρα.

Η τελευταία ενημέρωση από την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανέφερε ότι την Παρασκευή καταγράφηκαν 4.103 νέα κρούσματα και κανένας θάνατος εξαιτίας επιπλοκών της Covid-19.

Ειδικότερα στην επαρχία Σαντόνγκ, όπου βρίσκεται η πόλη Τσινγκντάο, είχαν καταγραφεί επισήμως μόλις 31 νέα κρούσματα σε διάστημα 24 ωρών.

Πηγή: skai.gr