Κίνα: Έλουσε με βενζίνη και έβαλε φωτιά στην πρώην σύζυγό του-influencer ενώ έκανε live μετάδοση

Μια influencer από την Κίνα πέθανε αφού ο πρώην σύζυγός της φέρεται να την έλουσε με βενζίνη και να της έβαλε φωτιά ενώ προσπαθούσε να κάνει ζωντανή μετάδοση σε εφαρμογή σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του BBC η Lamu ήταν δημοφιλής στην εφαρμογή Douyin, την κινεζική εκδοχή του TikTok, όπου είχε εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς.

Η Lamu υπέστη εγκαύματα στο 90% του σώματός της και πέθανε δύο εβδομάδες μετά την επίθεση.

Η υπόθεση προκάλεσε σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τη βία κατά των γυναικών στην Κίνα.

Η Lamu, 30 ετών, από την επαρχία Σιτσουάν της Κίνας, ήταν γνωστή για τις χαρούμενες δημοσιεύσεις της σχετικά με την αγροτική ζωή και επαινέθηκε για το ότι δεν χρησιμοποιούσε μακιγιάζ στα βίντεό της, που είχε εκατομμύρια likes.

Ωστόσο, στις 14 Σεπτεμβρίου και ενώ είχε μόλις ξεκινήσει μια live μετάδοση, η οθόνη της μαύρισε.

Τι οδήγησε σε αυτό

Όπως αναφέρουν τα τοπικά Μέσα και  το Beijing Youth Daily, ο πρώην σύζυγός της εισέβαλε στο σπίτι της, κρατώντας ένα μαχαίρι και πετρέλαιο. Στη συνέχεια της έβαλε φωτιά, με την 30χρονη vlogger να παλεύει επί 14 ημέρες για τη ζωή της. Τελικά, κατέληξε στις 30 Σεπτεμβρίου. 

Ο πρώην σύζυγός της, που έχει αναγνωριστεί μόνο με το όνομα «Tang», φέρεται να έχει μακρύ ιστορικό άσκησης ενδοοικογενειακής βίας. Η Lamu χώρισε τον Tang νωρίτερα αυτό το έτος τον Μάιο - το ζευγάρι έχει δύο παιδιά και τόσο η Lamu όσο και ο Tang απέκτησε την επιμέλεια ενός παιδιού. Μάλιστα φέρεται να είχε απειλήσει την Lamu ότι θα σκότωνε ένα παιδί αν δεν τον παντρευόταν ξανά. 

Τον ξαναπαντρεύτηκε, αλλά κατέληξε πάλι να τρέχει μακριά του. Ανίκανος να την βρει, σύμφωνα με πληροφορίες «ανέκρινε» τους συγγενείς της - η αδερφή της Lamu, η οποία αρνήθηκε να του  αποκαλύψει που είναι, χτυπήθηκε επίσης από τον Tang.

Τα μέλη της οικογένειας δήλωσαν ότι αυτό το περιστατικό αναφέρθηκε στην αστυνομία η οποία, σύμφωνα με αυτούς, δεν έκανε καμία ενέργεια.

Τελικά τον χώρισε ξανά και απέκτησε την επιμέλεια και των δύο παιδιών.

Η αστυνομία είπε ότι ο Τανγκ συνελήφθη στις 14 Σεπτεμβρίου λόγω υποψίας για «σκόπιμη ανθρωποκτονία». Μια ομάδα συνεχίζει να ερευνά, ανέφερε η δήλωση.

Ποιά ήταν η αντίδραση

Η περίπτωση της Lamu προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, με περίπου 70 εκατ. χρήστες να κάνουν αναρτήσεις, σχετικά με τον βίαιο θάνατο της influencer. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα θύμα ενδοοικογενειακής βίας αντιμετώπισε δυσκολίες στο νομικό σύστημα της Κίνας.

Νωρίτερα φέτος, μια κινεζική γυναίκα ξυλοκοπήθηκε από τον σύζυγό της τόσο βάναυσα που πήδηξε από ένα παράθυρο για να δραπετεύσει.

Αργότερα προσπάθησε να τον χωρίσει, παρέχοντας αποδεικτικά στοιχεία από τις κάμερες της περιοχής . Το δικαστήριο αρνήθηκε να επιτρέψει το διαζύγιο.

Αργότερα ανέβασε το βίντεο στα κοινωνικά μέσα όπου χιλιάδες έσπευσαν να την υπερασπιστούν - το δικαστήριο αργότερα επέτρεψε το διαζύγιό της.

Επίσης νωρίτερα φέτος, η Κίνα εισήγαγε μια νέα περίοδο «ψυχρής απόσυρσης» 30 ημερών προτού τα ζευγάρια προχωρήσουν σε διαζύγιο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα δύο μέρη να επανεξετάσουν την απόφασή τους. Αλλά αυτό προκάλεσε κάποια ανησυχία ότι τα θύματα οικιακής κακοποίησης θα μπορούσαν να εξαναγκαστούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου να το ξανασκεφτούν.

Ο νόμος, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ το 2021, δεν εφαρμόζεται σε οικογένειες με ιστορικό ενδοοικογενειακής βίας, αν και ομάδες υπερασπιστές δικαιωμάτων λένε ότι πολλές περιπτώσεις δεν αναφέρονται στην αστυνομία.

Πηγή: BBC