Στόχος της Ρωσίας η πτώση του Αζοφστάλ ως τις 8 Μαΐου - Ετοιμάζεται χτύπημα στην Οδησσό

Η Ρωσία σχεδιάζει να καταλάβει τη χαλυβουργία Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, τον τελευταίο θύλακα ουκρανικής αντίστασης στο λιμάνι στρατηγικής σημασίας, ως τη Δευτέρα, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση.

Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξήγησε πως οι ρωσικές δυνάμεις θέλουν οι αχανείς εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας να έχουν πέσει στα χέρια τους την ημέρα που συμπληρώνεται η 77η επέτειος από τη νίκη επί του καθεστώτος της ναζιστικής Γερμανίας την 9η Μαΐου.

Η «φιλοδοξία» τους είναι «να κυριεύσουν το Αζοφστάλ και να δώσουν στον (ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν τη ‘νίκη’ την 9η Μαΐου», είπε ο κ. Αρεστόβιτς, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN. «Το θέλουν πολύ, αλλά για να δούμε αν θα τα καταφέρουν», πρόσθεσε.

Στις εγκαταστάσεις, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, είναι παγιδευμένοι ουκρανοί στρατιωτικοί και εκατοντάδες άμαχοι. Καταβάλλονται προσπάθειες για την απομάκρυνση των αμάχων με τη συμβολή του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Στη Μόσχα θα γίνει μεγάλη στρατιωτική παρέλαση τη Δευτέρα για την επέτειο της αντιφασιστικής νίκης. Κατά πληροφορίες, παρέλαση αναμένεται να διεξαχθεί και στη Μαριούπολη, την οποία επισκέφθηκε αυτή την εβδομάδα ο Σεργκέι Κιριένκο, κορυφαίος αξιωματούχος του Κρεμλίνου, όπως ανακοίνωσε ο Ντένις Πουσίλιν, ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντανιέτσκ.

Το Κίεβο αναμένει μεγάλη αποβατική επιχείρηση της Ρωσίας στις ακτές στη Μαύρη Θάλασσα

Ο ουκρανικός στρατός προεξοφλεί ότι επίκειται μεγάλη αποβατική επιχείρηση της Ρωσίας στις ουκρανικές ακτές στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στην Οδησσό, λιμάνι υψηλής στρατηγικής σημασίας.

Επικαλούμενη ανακοίνωση της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης, η εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα ανέφερε χθες Πέμπτη ότι έχουν αυξηθεί οι πτήσεις ρωσικών UAVs στην περιοχή. Επιπλέον, συνεχίζει να καταγράφεται η παρουσία ισχυρής ρωσικής ναυτικής δύναμης στα ανοικτά των ελεγχόμενων από τις ουκρανικές δυνάμεις ακτών.

Στους κατοίκους της περιοχής συστήνεται να μένουν μακριά από τις ακτές και τις στρατιωτικές ζώνες και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με μικρά πλεούμενα. Τους ζητείται επίσης να αναφέρουν αμέσως στις στρατιωτικές αρχές οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ