Κηδεύθηκε ο Μπουλέντ Ετζεβίτ

Παρουσία χιλιάδων λαού κηδεύθηκε το Σάββατο στην Αγκυρα ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ. Ο Ετζεβίτ, που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή της χώρας του για μία πεντηκονταετία και χρημάτισε πέντε φορές πρωθυπουργός, πέθανε την περασμένη Κυριακή, ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο που τον άφησε σε κώμα επί έξη μήνες.

Η κηδεία είχε προγραμματισθεί για την περασμένη Τετάρτη, αλλά αναβλήθηκε για το Σάββατο, ώστε να μπορέσουν να παραστούν περισσότεροι οπαδοί του εκλιπόντος. Ύστερα από ειδική νομοθετική ρύθμιση, ο Ετζεβίτ ενταφιάσθηκε στο κρατικό νεκροταφείο της Αγκυρας, όπου βρίσκονται οι τάφοι των ιδρυτών της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Οι συγκεντρωμένοι, πολλοί από τους οποίους κρατούσαν φωτογραφίες του Ετζεβίτ και τουρκικές σημαίες, υποδέχθηκαν τη νεκροφόρα που μετέφερε τη σορό του πρώην πρωθυπουργού με το σύνθημα: "Ετζεβίτ του λαού, η Τουρκία είναι υπερήφανη για σένα".

Για την περιφρούρηση της κηδείας κινητοποιήθηκαν περίπου 10.000 άνδρες της αστυνομίας, ενώ πολλοί δρόμοι της τουρκικής πρωτεύουσας έκλεισαν στην κυκλοφορία, καθώς -όπως μετέδωσε το BBC- υπήρχαν φόβοι πως η τελετή θα δώσει την ευκαιρία σε οπαδούς της αντιπολίτευσης να διαδηλω‹σουν κατά της κυβέρνησης του ισλαμιστικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η πολιτική σταδιοδρομία του Ετζεβίτ σημαδεύθηκε από την εισβολή στην Κύπρο το 1974, για την οποία έδωσε ο ίδιος την εντολή, αλλά και από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δεχθεί την Τουρκία ως υποψήφια για ένταξη χώρα, που έγινε επί πρωθυπουργίας του. Η τελευταία του θητεία έληξε με εκλογική πανωλεθρία το 2002, όταν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης εξαφάνισε ουσιαστικά από τον πολιτικό χάρτη τα περισσότερα παλαιά κόμματα, μεταξύ αυτών και το κόμμα του Ετζεβίτ.
Πηγή: skai.gr