Καζακστάν: Ξεκίνησαν συλλήψεις αξιωματούχων για προδοσία

Οι αρχές του Καζακστάν συνέλαβαν τον Καρίμ Μασίμοφ, τον πρώην επικεφαλής της επιτροπής εθνικής ασφάλειας της χώρας, και άλλους αξιωματούχους, οι οποίοι είναι ύποπτοι για προδοσία, ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή εθνικής ασφάλειας της χώρας, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Οι δυνάμεις ασφαλείας φαινόταν χθες, Παρασκευή, ότι είχαν καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τους δρόμους της Αλμάτι, της μεγαλύτερης πόλης και οικονομικής πρωτεύουσας του Καζακστάν, έπειτα από μέρες ταραχών, ενώ νωρίτερα ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία πρόεδρος της χώρας Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ είχε ανακοινώσει ότι έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση εναντίον των ταραχοποιών.

Απόσπασμα δυνάμεων από τη Ρωσία και άλλες συμμαχικές χώρες της Μόσχας έφτασε την Πέμπτη στο Καζακστάν για να υποστηρίξει τις αρχές της χώρας, προστατεύοντας τα στρατηγικής σημασίας κτίρια και προσφέροντας υποστήριξη στις δυνάμεις της τάξης.

Περισσότερες από 3.800 συλλήψεις διαδηλωτών

Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Καζακστάν συνέλαβαν 3.811 άτομα σε σχέση με τις ταραχές που ξέσπασαν στη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, 26 συμμετέχοντες στα επεισόδια σκοτώθηκαν κι άλλοι 26 τραυματίστηκαν.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Καζακστάν ανέφερε πως 10 άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας τραυματίστηκαν στη διάρκεια των ταραχών, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Khabar-24. Ορισμένοι εξ αυτών τραυματίστηκαν από πυρά, σημείωσε.

Τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκαν επίσης 33 επιθέσεις εναντίον δυνάμεων της Πυροσβεστικής και 30 οχήματα υπέστησαν υλικές ζημιές. «Ταραξίες επιτέθηκαν με πέτρες και πυροβόλησαν πυροσβέστες (…) οι οποίοι ωστόσο κατάφεραν να σβήσουν 75 εστίες φωτιάς και να σώσουν 143 ανθρώπους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο πρώην πρόεδρος Ναζαρμπάγεφ καλεί τον κόσμο να υποστηρίξει την κυβέρνηση

Ο πρώην πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ κάλεσε τον πληθυσμό να υποστηρίξει την κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την κρίση που περνάει η χώρα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

Ο Ναζαρμπάγεφ "κάλεσε όλους τους πολίτες να συσπειρωθούν γύρω από τον πρόεδρο του Καζακστάν για να του επιτρέψουν να ξεπεράσει αυτήν την κρίση και να εγγυηθεί την ακεραιότητα της χώρας", αναφέρει ο εκπρόσωπός του Άιντος Ουκίμπεϊ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Το Καζακστάν, η μεγαλύτερη χώρα της κεντρικής Ασίας, συγκλονίζεται από ένα κύμα διαμαρτυριών που ξέσπασε την Κυριακή στην επαρχία έπειτα από αύξηση των τιμών των καυσίμων προτού εξαπλωθεί σε άλλες πόλεις και κυρίως στην Αλμάτι, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, όπου οι διαδηλώσεις εκτραχύνθηκαν με το ξέσπασμα χαοτικών και φονικών επεισοδίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ