ΚΑΙΡΟΣ

Κατεχόμενα: Ο Τόμας Γουέστον υποβαθμίζει τις «εκλογές»

Μιλώντας σε δικοινοτική δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Αμερικανός συντονιστής Τόμας Γουέστον υποβάθμισε εμμέσως τη σημασία των «εκλογών» στα κατεχόμενα κι απέφυγε να τοποθετηθεί σε ζητήματα που σχετίζονται με την εκλογική αναμέτρηση.
Αναφορικά με την επίσκεψη Ερντογάν, είπε πως ορισμένες αναφορές του Τούρκου πρωθυπουργού υπήρξαν βοηθητικές κι άλλες του προκάλεσαν ερωτήματα.
Πριν από τη διάσκεψη ο κ. Γουέστον είχε στα κατεχόμενα σειρά επαφών με Τουρκοκύπριους πολιτικούς ηγέτες.Ο ηγέτης του «Κινήματος Ειρήνη και Δημοκρατία» Μουσταφά Ακκιντζί, δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Τόμας Γουέστον, ότι αμφισβητεί την διαφάνεια των «εκλογών» στα κατεχόμενα.
Στη συνέχεια ο κ. Γουέστον, μετέβη στο γραφείο που διατηρεί η αμερικανική πρεσβεία στα κατεχόμενα, προκειμένου να συναντήσει τον ηγέτη του Κόμματος «Λύση και ΕΕ» Αλί Ερέλ. Εκεί βρέθηκε αντιμέτωπος με νεαρούς μέλη εθνικιστικής οργάνωσης που διαδήλωναν «κατά της αμερικανικής και ευρωπαϊκής παρέμβασης» στις «εκλογές» του Δεκεμβρίου «η οποία παρέχει οικονομική στήριξη στα κόμματα της αντιπολίτευσης».
Ο κ. Ερέλ δήλωσε ότι ανέφερε στον κ. Γουέστον πως η Τουρκία αναμένει ένα «δυνατότερο σήμα» από την ΕΕ σε σχέση με τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων της με την Ένωση. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφέρει τις ενθαρρυντικές δηλώσεις του Επίτροπου για τη διεύρυνση της ΕΕ Γκίντερ Φερχόιγκεν. Ο Τ/Κ πολιτικός ανάφερε τέλος την άφιξη ξένων παρατηρητών για την περίοδο των «εκλογών».
Νωρίτερα ο κύριος Γουέστον συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του «Κόμματος Εθνικής Ενότητας» του Ντερβίς Έρογλου, τον ηγέτη του «Δημοκρατικού Κόμματος» Σερντάρ Ντενκτάς και αντιπροσωπεία του «Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος».Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο Σερντάρ Ντενκτάς, αναφέρθηκε με δυσαρέσκεια στο γεγονός ότι, ο αμερικανός πρέσβης Μάικλ Κλόσον μεταβαίνει σε καφενεία και προσπαθεί να πείσει τον κόσμο να ψηφίσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Υποστήριξε επίσης, ότι το σχέδιο Ανάν θα είναι επιζήμιο για την τουρκοκυπριακή κοινότητα κυρίως στο θέμα της περιουσίας, ενώ μέλος της αντιπροσωπείας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας δήλωσε ότι το σχέδιο δεν εγγυάται ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα ζήσουν τις κακές, όπως είπε, ημέρες, που έζησαν στο παρελθόν.
Πηγή: skai.gr