Ουκρανός υπ. Ενέργειας: Το 30-40% των υποδομών ενέργειας έχει καταστραφεί από τις ρωσικές επιθέσεις

«Τουλάχιστον το ήμισυ της δυναμικότητας παραγωγής θερμότητας, ακόμη περισσότερο» έχει καταστραφεί ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας

«Η Ρωσία έχει χτυπήσει τουλάχιστον το ήμισυ της δυναμικότητας παραγωγής θερμότητας της Ουκρανίας από τις 10 Οκτωβρίου» ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, Χέρμαν Χαλουστσένκο μιλώντας στο Reuters πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν έχουν σταματήσει να λειτουργούν εντελώς όλες οι πληγείσες μονάδες παραγωγής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε σε συνέντευξή του ότι το 30-40% της συνολικής εθνικής υποδομής ενέργειας έχει πληγεί από επιθέσεις που όπως είπε είχαν σκοπό να καταστρέψουν το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας – ένας στόχος που όπως τόνισε δεν έχει επιτευχθεί.

«Τουλάχιστον το ήμισυ της δυναμικότητας παραγωγής θερμότητας, κι ακόμη περισσότερο» έχει καταστραφεί ανέφερε, όταν ρωτήθηκε για το μέγεθος της ζημιάς.

Η Ρωσία ενίσχυσε τις εναέριες επιθέσεις της στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα χρησιμοποιώντας πυραύλους και drones στοχεύοντας κυρίως στο Κίεβο αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις και ενεργειακές υποδομές.

«Βλέπουμε ότι στόχευσαν σε μια σειρά από νέες (εγκαταστάσεις), αλλά επίσης βομβάρδισαν (εγκαταστάσεις) που είχαν ήδη βομβαρδιστεί στο παρελθόν για να τις καταστρέψουν απολύτως», είπε ο Χαλουστσένκο στο πρακτορείο ειδήσεων.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να είναι μία από τις επιλογές που επιδιώκει η Ουκρανία για να ξεπεράσει την κρίση και ότι η ζημιά που έχει προκληθεί μέχρι στιγμής ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: skai.gr