Κλείσιμο

Καταστροφικός κυκλώνας στην Καραϊβική - «Χτύπησε» Άγιο Δομίνικο και Πουέρτο Ρίκο (βίντεο - φωτογραφίες)

Ο κυκλώνας κατευθύνεται προς τα νησιά Τερκς και Κάικος - Δρόμοι κόπηκαν στη μέση, σπίτια πλημμύρισαν, χιλιάδες άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα ενώ τουλάχιστον 2 άτομα έχασαν την ζωή του. 

Στο έλεος του κυκλώνα Φιόνα βρίσκεται ο παραδεισος της Καραϊβικής. 

Ο κυκλώνας Φιόνα έπληξε χθες Δευτέρα τη Δομινικανή Δημοκρατία, αφού πρώτα «χτύπησε» το Πουέρτο Ρίκο, τον γείτονά της στην Καραϊβική Θάλασσα, προκαλώντας πλημμύρες και «καταστροφικές» ζημιές. Εκεί ακόμα οι κάτοικοι στερούνται την ηλεκτροδότηση και συνεχίζουν να υπομένουν ισχυρές βροχές.

Στη Δομινικανή Δημοκρατία (Αγιος Δομήνικος), ο κυκλώνας άφησε πίσω έναν νεκρό και 12.485 κατοίκους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τον στρατηγό Χουάν Μέντες Γκαρσία, διευθυντή του κέντρου επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων.

Τυφωνας Αγιος Δομινικος

Δρόμοι πλημμύρισαν ή κόπηκαν στη μέση από πεσμένα δέντρα και καλώδια του δικτύου ηλεκτροδότησης γύρω από το παραθαλάσσιο θέρετρο Πούντα Κάνα, στο ανατολικό τμήμα της Δομινικανής Δημοκρατίας, όπου η ηλεκτροδότηση διακόπηκε, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι άνεμοι έφθαναν ως ακόμη και τα 150 χιλιόμετρα την ώρα και ο κυκλώνας Φιόνα αναμένεται να ενισχυθεί «κατά τη διάρκεια των δύο επομένων ημερών», φθάνοντας σήμερα στην Κατηγορία 3 (στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον), ανέφερε το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC), με έδρα το Μαϊάμι.

Ο κυκλώνας κατευθύνεται προς τα νησιά Τερκς και Κάικος.

Βίντεο που μεταδόθηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν κατοίκους της παραθαλάσσιας πόλης Ιγουέι με το νερό ως τη μέση να προσπαθούν να περισώσουν υπάρχοντά τους.

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στο Πουέρτο Ρίκο

Στο Πουέρτο Ρίκο, από όπου πέρασε πρώτα ο κυκλώνας, και όπου εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ συναγερμός για τροπική καταιγίδα, «οι ζημιές σε υποδομές (...) και σε σπίτια είναι καταστροφικές», δήλωσε ο κυβερνήτης της αμερικανικής περιοχής αυτής, ο Πέδρο Πιερλουίσι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Τυφώνας στο Πουέρτο Ρικο

Όλο το Πουέρτο Ρίκο των τριών και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων υπέστη διακοπή της ηλεκτροδότησης καθώς πλησίαζε το νησί ο κυκλώνας. Χθες Δευτέρα, η παροχή αποκαταστάθηκε στα σπίτια 100.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον κυβερνήτη.

Ο κυκλώνας προκάλεσε κατολισθήσεις, ξερίζωσε δέντρα, ανέτρεψε στύλους του δικτύου ηλεκτροδότησης, έκανε δρόμους αδιάβατους και παρέσυρε γέφυρα στην πόλη Ουτουάδο.

Ένας άνθρωπος έχασε ζωή του, «απανθρακώθηκε» προσπαθώντας να βάλει καύσιμο σε γεννήτρια σε λειτουργία, σύμφωνα με τις αρχές.

Τυφώνας στο Πουέρτο Ρικο

«Δυστυχώς, αναμένουμε περαιτέρω βροχόπτωση σε όλο το νησί σήμερα και αύριο», είπε χθες ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο, καλώντας τους κατοίκους να μην διακινδυνεύσει να κινηθεί στους δρόμους.

«Σε πολλές περιοχές, όπου δεν είχαν σημειωθεί ποτέ πριν πλημμύρες, έχουμε συγκέντρωση νερού άνευ προηγουμένου», μεγαλύτερες «κι από αυτές που είχαμε δει στον κυκλώνα Μαρία», εξήγησε ο κ. Πιερλουίσι.

Πάνω από 800.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις αρχές, δεν έχουν πλέον παροχή πόσιμου νερού.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Συζήτησε χθες με τον κυβερνήτη του νησιού και ανέφερε πως μέλη ομοσπονδιακών υπηρεσιών ήδη εργάζονται για να βοηθήσουν, είναι πάνω από 300 ήδη και θα αυξηθούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ