Κάρο Κιντέρο: Ο παλιός βαρόνος των ναρκωτικών που έφερε επανάσταση στον κόσμο της μαριχουάνας

Στα 69 του χρόνια, ήταν ήδη εκατομμυριούχος χάρη στην ικανότητά του να παράγει μαζικά μια ποικιλία μαριχουάνας χωρίς σπόρους, που προτιμούν οι καταναλωτές και απαιτεί λιγότερο χώρο για την απόκρυψη

Γιατί χαμογελάς τόσο πολύ; Σου φέρθηκε καλά η ζωή;. 

- «Ναι, μου φέρθηκε καλά, γιατί είμαι ζωντανός». 

Αυτή ήταν η απάντηση του Ραφαέλ Κάρο Κιντέρο -τότε 33 ετών- σε έναν δημοσιογράφο το 1985, την ημέρα που οδηγήθηκε για πρώτη φορά στη φυλακή. Είχε μόλις συλληφθεί με τη φίλη του στην Κόστα Ρίκα και ήταν ο μεγαλύτερος έμπορος μαριχουάνας στον κόσμο. 

Πριν από κάποιες ημέρες συνελήφθη ξανά, αυτή τη φορά στη Σιναλόα, περίπου 93 μίλια από την πόλη όπου γεννήθηκε, γράφει η «El Pais». Στον κόσμο των βαρόνων των ναρκωτικών, το να φτάσεις στα 33 σου χρόνια είναι ευλογία, αλλά το να φτάσεις στα 69 σου χρόνια είναι ένα εξαιρετικό προνόμιο, που ανταμείβεται με μια «σύνταξη» απόλυτης ελευθερίας. Ωστόσο, ο Κάρο Κιντέρο ανταποκρίθηκε σε αυτή την ελευθερία με τον ίδιο τρόπο όπως ο μύθος του σκορπιού και της χελώνας: επέστρεψε στη διακίνηση ναρκωτικών.

Γεννημένος το 1952 στη μικρή πόλη Badiraguato της Σιναλόα (στο βόρειο Μεξικό), πατρίδα άλλων διαβόητων εμπόρων ναρκωτικών όπως ο Χοακίν Ελ Τσάπο Γκουζμάν και ο Ερνέστο Φονσέκα, ο Ντον Νέτο, η εμπειρία της ζωής του συνδύαζε σε ίσα μέρη επιχειρηματική τεχνογνωσία, αγάπη και βία, ιδιότητες που τον οδήγησαν στην κορυφή της διακίνησης ναρκωτικών. Πράγματι, μεταξύ των μεγάλων βαρόνων των ναρκωτικών της δεκαετίας του 1980, ο Κάρο Κιντέρο αποτελεί κλασικό παράδειγμα.

Ήταν γιος ενός ζευγαριού χωρικών που είχε 10 παιδιά, ανιψιός του Lamberto Quintero και ξάδελφος του Amado Carrillo Fuentes (γνωστός ως ο «Άρχοντας των Ουρανών», λόγω της ικανότητάς του να φέρνει μικρά αεροπλάνα στις Ηνωμένες Πολιτείες), ο Κάρο Κιντέρο μόλις που ήξερε να διαβάζει και να γράφει όταν ξεκίνησε, αλλά η επιχειρηματική του διαίσθηση τον έκανε πλούσιο μέσω της μαριχουάνας μέσα σε λίγα μόλις χρόνια. 

Πριν κλείσει τα 30 του χρόνια, είχε κατασκευάσει το μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής επιχειρήσεων ναρκωτικών που είχε δει ποτέ ο κόσμος, περίπου 1.482 στρέμματα, και είχε εξαγοράσει την αστυνομία, τον στρατό, τους πολιτικούς και τους δικαστές σε όλη τη χώρα. Ο Κιντέρο έφερε επανάσταση στον κόσμο της μαριχουάνας όταν κατάφερε να παράγει μαζικά θηλυκά φυτά χωρίς σπόρους, τα οποία καταλάμβαναν επίσης λιγότερο χώρο. Στη φάρμα του στο El Búfalo εργάζονταν 4.000 υπάλληλοι και φορτηγά με μαριχουάνα έφευγαν από εκεί κάθε μέρα, αποτέλεσμα ενός εξελιγμένου συστήματος άρδευσης και της κατασκευής των πρώτων θερμοκηπίων σε ολόκληρο το Μεξικό. Η μαριχουάνα του δεν ήταν μόνο η πρώτη επιλογή των καταναλωτών, αλλά η παραγωγή του ήταν, επίσης, η μεγαλύτερη, φέρνοντας περισσότερα φορτηγά και αεροπλάνα στις Ηνωμένες Πολιτείες από οποιονδήποτε άλλο προμηθευτή.

Μια μέρα, τον Νοέμβριο του 1984, εκατοντάδες στρατιώτες εμφανίστηκαν στη φάρμα, συνέλαβαν όλους τους εργάτες και έκαψαν τους 8.000 τόνους μαριχουάνας που βρήκαν. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη μεμονωμένη κατάσχεση ναρκωτικών στην ιστορία. Τα αποδεικτικά στοιχεία -μια αεροφωτογραφία του τεράστιου στρατοπέδου- ανάγκασαν το Μεξικό να δράσει, υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μετά το πραξικόπημα, ο Κιντέρο ορκίστηκε εκδίκηση και τρεις μήνες αργότερα σκότωσε τόσο τον Κίκι Καμαρένα, έναν πράκτορα της DEA, που είχε καταφέρει να διεισδύσει στη φάρμα, όσο και τον πιλότο του αεροπλάνου. Αλλά δεν το έκανε γρήγορα: τους βασάνισε για εβδομάδες, ενώ ένας γιατρός τους κρατούσε ζωντανούς, ώστε το αφεντικό να παρατείνει το μαρτύριο. Από τότε η DEA ορκίστηκε εκδίκηση.

Ήταν οι εποχές που οι έμποροι ναρκωτικών σύχναζαν σε μπαρ, επιδείκνυαν τα χρήματά τους σε νυχτερινά κέντρα, έκλειναν μαγαζιά με πικ-απ και φωτογραφίζονταν με υπουργούς και κυβερνήτες, όπου εμφανίζονταν ως επιτυχημένοι επιχειρηματίες από την επαρχία.

Σε ένα από τα μπαρ, ο όμορφος και γοητευτικός Κάρο Κιντέρο, που μόλις είχε τελειώσει το δημοτικό σχολείο, γνώρισε τη Sara Cosío Vidaurri, μια 17χρονη από τη συντηρητική υψηλή κοινωνία της Γκουανταλαχάρα, ανιψιά του πρώην κυβερνήτη του Jalisco, Guillermo Cosío Vidaurri. Με τη Δίωξη Ναρκωτικών να τον κυνηγάει, διέφυγε μαζί της στην Κόστα Ρίκα. Η οικογένειά της κατήγγειλε την απαγωγή της. Την ημέρα που η νεαρή γυναίκα τηλεφώνησε στους γονείς της για να τους πει ότι ήταν ασφαλής, η κλήση υπεκλάπη. Όταν η αστυνομία μπήκε στο σπίτι του ζεύγους Μπόνι και Κλάιντ της Σιναλόα, εκείνη τους είπε: «Δεν με έχουν απαγάγει, είμαι ερωτευμένη», αποκαλύπτουν δημοσιεύματα της εποχής.

Αφού πέρασε 28 χρόνια σε πέντε διαφορετικές φυλακές, ο Ραφαέλ Κάρο Κιντέρο απελευθερώθηκε το 2013 λόγω ενός νομικού κενού. Ένας δικαστής αποφάσισε ότι δεν έπρεπε να δικαστεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο, αλλά σε τοπικό δικαστήριο της γενέτειράς του, και τον άφησε ελεύθερο για αρκετό χρονικό διάστημα, ώστε να μπορέσει να αποδράσει. Έτσι, σε ηλικία 59 ετών, ο παλιός βαρόνος των ναρκωτικών πήρε την πολυπόθητη ελευθερία του και επέστρεψε στον παράνομο τρόπο ζωής του.

Όταν συνελήφθη το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, αξιωματούχοι του στρατού δήλωσαν ότι κρυβόταν σε κάποιους θάμνους και ότι τον βρήκε ένας σκύλος. Στις εικόνες, εμφανίζεται σε κάθε περίπτωση ως ένας καλοντυμένος άνδρας που φοράει σακάκι και σιδερωμένο πουκάμισο. Σαράντα χρόνια μετά τη δολοφονία του Κίκι Καμαρένα, η Δίωξη Ναρκωτικών κράτησε τον Κιντέρο ως τον νούμερο ένα στόχο στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων εγκληματιών και προσέφερε 20 εκατομμύρια δολάρια για τη σύλληψή του.
 

Πηγή: skai.gr