Τέλος στα μέτρα έκτακτης ανάγκης στον Καναδά έβαλε ο Τριντό

Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που ενεργοποίησε πριν από εννέα ημέρες ο πρωθυπουργός του Καναδά για να αντιμετωπίσει το κύμα των διαδηλώσεων που παρέλυσε την Οτάβα και απέκλεισε συνοριακές διελεύσεις, έλαβαν τέλος.

«Έπειτα από προσεκτική εξέταση, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η κατάσταση δεν θεωρείται πλέον επείγουσα. Ως εκ τούτου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα τερματίσει τη χρήση του νόμου για τα μέτρα έκτακτης ανάγκης» δήλωσε ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό σε συνέντευξη Τύπου.

Ο συγκεκριμένος νόμος χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις «εθνικής κρίσης» και δίνει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση διευρυμένες εξουσίες ώστε να επιβάλει προσωρινά «έκτακτα μέτρα», χωρίς να χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη των τοπικών αρχών.

Ο νόμος περί μέτρων έκτακτης ανάγκης είχε ενεργοποιηθεί μόνο μία φορά στο παρελθόν σε καιρό ειρήνης (τότε ονομαζόταν νόμος περί μέτρων πολέμου), από τον πατέρα του Τζάστιν Τριντό, τον Οκτώβριο του 1970. Η κυβέρνηση του Πιερ Έλιοτ Τριντό επικαλέστηκε αυτόν τον νόμο για να στείλει στρατό στο Κεμπέκ και να λάβει σειρά μέτρων μετά την απαγωγή, από το Απελευθερωτικό Μέτωπο του Κεμπέκ, του βρετανού εμπορικού επιτετραμμένου, του Τζέιμς Ρίτσαρντ Κρος, και του υπουργού της τοπικής κυβέρνησης Πιερ Λαπόρτ.

Πηγή: skai.gr