Ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες του αιματοκυλίσματος σε κοινότητες αυτοχθόνων στον Καναδά

Σε βάρος των δύο ανδρών έχει ήδη ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας. Οι επιθέσεις αυτές ήταν μεταξύ των πιο πολυαίμακτων που έχουν σημειωθεί στη σύγχρονη ιστορία του Καναδά.

Ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε από τις αρχές του Καναδά σε βάρος των δύο ανδρών που θεωρούνται ύποπτοι για τις κατά συρροή επιθέσεις με μαχαίρια σε απομονωμένες κοινότητες αυτοχθόνων, στα κεντροδυτικά της χώρας, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Οι αστυνομικοί έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Ντέμιεν Σάντερσον, 31 ετών και του Μάιλς Σάντερσον, 30 ετών, οι οποίοι μαχαίρωσαν ανθρώπους σε 13 διαφορετικά σημεία στο Σασκάτσουαν. Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 18 τραυματίστηκαν.

Σε βάρος των δύο ανδρών έχει ήδη ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας. Οι επιθέσεις αυτές ήταν μεταξύ των πιο πολυαίμακτων που έχουν σημειωθεί στη σύγχρονη ιστορία του Καναδά.

Μια ανακοίνωση που εξέδωσαν ηγετικά στελέχη των αυτοχθόνων του Καναδά αναφέρει ότι η υπόθεση ενδέχεται να σχετίζεται με διακίνηση ναρκωτικών. Η αστυνομία είπε ότι κατά τα φαινόμενα ορισμένα από τα θύματα στοχοθετήθηκαν σκοπίμως, άλλα όμως μάλλον μπήκαν στο στόχαστρο εντελώς τυχαία.

Οι ύποπτοι θεάθηκαν για τελευταία φορά την Κυριακή, ενώ κυκλοφορούσαν με ένα μαύρο Nissan Rogue στην πόλη Ρετζίνα, περίπου 320 χιλιόμετρα από την περιοχή όπου εξαπέλυσαν τις επιθέσεις, στο Τζέιμς Σμιθ Κρι Νέισον και το χωριό Γουέλντον. «Πιστεύουμε ότι κάποιος εκεί έξω ξέρει πού βρίσκονται αυτοί οι δυο και έχει πληροφορίες που θα είναι πολύτιμες για την αστυνομία και σας προτρέπω να επικοινωνήσετε με τις τοπικές αρχές», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας της Ρετζίνα, Έβαν Μπρέι.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CBC News, η αστυνομία της πόλης Σασκατούν αναζητά τον Μάιλς Σάντερσον από τον Μάιο, όταν σταμάτησε να επικοινωνεί με τον αξιωματικό που επέβλεπε αν τηρούσε τους όρους αποφυλάκισής του. Είχε εκτίσει ποινή για επίθεση, ληστεία, φθορά ξένης περιουσίας και απειλές.

Η Ντορίν Λις, 89 ετών, είπε ότι καθόταν με την κόρη της στη βεράντα του σπιτιού της στο Γουέλντον το πρωί της Κυριακής, όταν πέρασε από εκεί με ταχύτητα ένα SUV σκούρου χρώματος, μια ασυνήθιστη εικόνα για το χωριουδάκι. Λίγο αργότερα, ένας άνδρας τις πλησίασε και τους είπε ότι έχει τραυματιστεί. Στεκόταν σε απόσταση πέντε μέτρων και είχε καλυμμένο το πρόσωπο. Όταν η κόρη της μπήκε στο σπίτι για να καλέσει την αστυνομία, ο άνδρας έφυγε. «Εκείνη τη στιγμή δεν φοβηθήκαμε. Απλώς νομίζαμε ότι χτύπησε και χρειαζόταν βοήθεια. Όμως δεν περίμενε να φτάσει η βοήθεια και αναρωτηθήκαμε τι συνέβαινε», εξήγησε η ηλικιωμένη γυναίκα.

Το Τζέιμς Σμιθ Κρι Νέισον είναι μια κοινότητα αυτοχθόνων με περίπου 3.400 κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, το κυνήγι και το ψάρεμα. Το Γουέλντον είναι ένα χωριό 200 κατοίκων. Ένα από τα θύματα είναι ο 77χρονος Γουές Πέτερσον, ένας χήρος από το Γουέλντον. Η Λάνα Χεντ, μητέρα δύο παιδιών, σκοτώθηκε επίσης, ανέφερε ο πρώην σύντροφός της.

Οι δύο ύποπτοι έχουν το ίδιο επώνυμο αλλά δεν είναι σαφές προς το παρόν αν είναι συγγενείς ή αν προέρχονται από την ίδια κοινότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ