Πρώτες συλλήψεις από το «κονβόι της ελευθερίας» στον Καναδά

Η αστυνομία του Καναδά προχώρησε χθες Πέμπτη το βράδυ στις πρώτες συλλήψεις διοργανωτών του κινήματος κατά των υγειονομικών μέτρων που έχουν κλείσει δρόμους στην Οτάβα εδώ και τρεις εβδομάδες, μια κινητοποίηση που δεν έχει τίποτα το “ειρηνικό”, σύμφωνα με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.

“Αν θέλετε να φύγετε με τη θέλησή σας, τώρα είναι η ώρα να το πράξετε”, δήλωσε χθες το απόγευμα ο υπηρεσιακός επικεφαλής της αστυνομίας της Οτάβα, ο Στιβ Μπελ, απευθυνόμενος στους διαδηλωτές. Παράλληλα προειδοποίησε ότι αυτό το Σαββατοκύριακο θα είναι “πολύ διαφορετικό από τα τρία προηγούμενα”.

Το βράδυ η αστυνομία προχώρησε και στις πρώτες συλλήψεις. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν η Ταμάρα Λιτς, μία από τους διοργανωτές του “κονβόι της ελευθερίας”. Στις εικόνες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι δυνάμεις της τάξης φαίνεται η Λιτς με χειροπέδες μέσα σε ένα περιπολικό, να φωνάζει στους συντρόφους της “Κρατείστε”.

Λίγο νωρίτερα είχε συλληφθεί ο Κρις Μπάρμπερ, ένας άλλος από τους διοργανωτές, με τη σύλληψή του επίσης να καταγράφεται σε βίντεο και να αναρτάται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από μέλη του κινήματος.

Για πρώτη φορά από την έναρξη των κινητοποιήσεων ομάδες αστυνομικών είχαν αναπτυχθεί μαζικά χθες στους δρόμους της Οτάβας απέναντι στους διαδηλωτές και τα εκατοντάδες φορτηγά που εξακολουθούν να κλείνουν τους δρόμους.

“Είμαστε έτοιμοι να δράσουμε για να εκδιώξουμε τους παράνομους διαδηλωτές από τους δρόμους μας”, τόνισε ο Μπελ, κάνοντας λόγο για “επικείμενη” επέμβαση. “Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να τερματίσουμε αυτή την παράνομη διαδήλωση. Έχουμε το σχέδιο, έχουμε τη δέσμευση, έχουμε τους πόρους”, πρόσθεσε.

Η αστυνομία έχει ήδη δημιουργήσει μια περίμετρο στο κέντρο της Οτάβας με 100 σημεία ελέγχου και σταματά τους ανθρώπους που δεν έχουν νόμιμο λόγο να εισέλθουν.

Παγωμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί

Λίγα μέτρα πιο μακριά ο Τριντό εκτίμησε χθες το πρωί ότι αυτή η κινητοποίηση δεν είχε τίποτα το “ειρηνικό” σε ομιλία του στο κοινοβούλιο με επίκεντρο την εφαρμογή του νόμου για τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, ο οποίος τίθεται σε ισχύ στη χώρα για δεύτερη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

“Ο στόχος όλων των μέτρων, περιλαμβανομένων των οικονομικών μέτρων που προβλέπονται στον νόμο για τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, είναι να αντιμετωπίσουμε την παρούσα απειλή και να θέσουμε υπό πλήρη έλεγχο την κατάσταση”, συμπλήρωσε ο Καναδός πρωθυπουργός.

“Τα μπλόκα και οι καταλήψεις συνιστούν μια απειλή για την οικονομία μας και τις σχέσεις μας με τους εμπορικούς εταίρους μας”, σημείωσε ο ίδιος.

Σε επιστολή του προς τους πρωθυπουργούς των επαρχιών την Τετάρτη το βράδυ ο Τριντό είχε εκτιμήσει ότι το κίνημα “απειλεί τη δημοκρατία” και υπονομεύει “τη φήμη του Καναδά στο εξωτερικό”.

“Οι τραπεζικοί λογαριασμοί των ατόμων και των επιχειρήσεων” που συνδέονται με τα μπλόκα έχουν παγώσει, διευκρίνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κρίστια Φρίλαντ.

Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση “επικίνδυνη” ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μάρκο Μεντισίνο εκτίμησε ότι “τα παράνομα μπλόκα στα σύνορα” κόστισαν δισεκατομμύρια δολάρια στην καναδική οικονομία.

Οι διαδηλωτές, που δηλώνουν έτοιμοι να μείνουν στα μπλόκα “ως το τέλος”, έλαβαν την Τετάρτη τελεσίγραφο από τις δυνάμεις της τάξης, οι οποίες τους διένειμαν ένα φυλλάδιο στο οποίο τους ζητούσαν να αποχωρήσουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ