«Καμπανάκι» ΟΗΕ για Υεμένη: Λιμός προ των πυλών, να συγκεντρωθούν πόροι

Οι πόροι που χρειάζονται για να τραφούν εκατομμύρια άνθρωποι στην εμπόλεμη Υεμένη ενδέχεται να τελειώσουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, προειδοποίησε ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ, ζητώντας από τους δωρητές να προσφέρουν περισσότερα χρήματα προκειμένου να αποφευχθεί ένας ευρύτατος λιμός.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) Ντέιβιντ Μπίζλεϊ δήλωσε στο Reuters ότι το πρώτο μισό του 2022 θα είναι «άγριο» για την Υεμένη, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού έπειτα από σχεδόν επτά χρόνια πολέμου μεταξύ ενός στρατιωτικού συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία και των σιιτών ανταρτών Χούθι.

«Τα χρήματα τελειώνουν σε λίγες εβδομάδες», τόνισε ο Μπίζλεϊ από το Ντουμπάι. «Δεν μπορώ να δω πώς θα αποφύγουμε, σε αυτό το στάδιο, έναν λιμό βιβλικών διαστάσεων (…) χωρίς τη μαζική εισροή δολαρίων», πρόσθεσε.

Ο πόλεμος και η οικονομική κατάρρευση που προκάλεσε, καθώς και το εμπάργκο που έχει επιβάλει ο αραβικός συνασπισμός στις εισαγωγές προϊόντων στις περιοχές υπό τον έλεγχο των Χούθι έχουν προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, με 16 εκατομμύρια ανθρώπους να είναι αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο ότι επαναλαμβάνει τη μηνιαία διανομή τροφίμων σε περίπου 6 εκατομμύρια ανθρώπους σε περιοχές της Υεμένης με το υψηλότερο ποσοστό επισιτιστικής ανασφάλειας, αφού δωρητές εισάκουσαν τις εκκλήσεις του ΟΗΕ.

Όμως τον Σεπτέμβριο το WFP έκρουσε εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι χρειάζονται επειγόντως 800 εκατομμύρια δολάρια μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Σε αντίθετη περίπτωση το WFP προειδοποίησε ότι ως τον Οκτώβριο θα πρέπει να διακοπεί η διανομή τροφίμων σε 3,2 εκατομμύρια ανθρώπους και έως τον Δεκέμβριο σε 5 εκατομμύρια.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν κλιμακωθεί οι συγκρούσεις στις επαρχίες Μάριμπ και Σάμπουα, πλούσιες σε φυσικούς πόρους, εμποδίζοντας περαιτέρω τη διανομή βοήθειας σε μια χώρα όπου το 80% του πληθυσμού των 30 εκατομμυρίων κατοίκων χρειάζεται βοήθεια.

Η Unicef από την πλευρά της είχε ανακοινώσει νωρίτερα τον Οκτώβριο ότι τέσσερα στα πέντε παιδιά στην Υεμένη έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ 400.000 πάσχουν από οξύ υποσιτισμό.

Οι προσπάθειες του ΟΗΕ να κηρυχθεί εκεχειρία στην Υεμένη και να αρθεί το μπλόκο του αραβικού συνασπισμού έχουν περιέλθει σε τέλμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ