Καμερούν: Πέντε στρατιωτικοί κι ένας άμαχος νεκροί σε νέα επίθεση της Μπόκο Χαράμ

AP

Πέντε στρατιωτικοί κι ένας άμαχος σκοτώθηκαν τη Δευτέρα σε επίθεση της Μπόκο Χαράμ στον απώτερο βορρά του Καμερούν, όπου οι τζιχαντιστές έχουν κλιμακώσει τη φονική δράση τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας που επικαλέστηκε χθες Τρίτη η δημόσια ραδιοφωνία.

Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη «ορδή βαριά οπλισμένων τρομοκρατών της σέχτας Μπόκο Χαράμ, κινούμενη με ελαφριά τακτικά οχήματα, επιτέθηκε σε κέντρο διοίκησης (...) στην κοινότητα Ζιγκέ», σύμφωνα με την ανακοίνωση, που διευκρινίζει πως πέντε στρατιωτικοί κι ένας άμαχος έχασαν τη ζωή τους.

Ακόμη τρεις στρατιώτες κι ένας άμαχος τραυματίστηκαν στην επίθεση μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Νιγηρία, τη χώρα που αποτελεί το λίκνο της Μπόκο Χαράμ, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας. Σκοτώθηκαν επίσης μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης, αν και στο δελτίο Τύπου δεν αποσαφηνίζεται πόσοι.

«Ο στρατός παραμένει σε μέγιστη επαγρύπνηση σε όλη την περιοχή του απώτερου βορρά και κατά μήκος των συνόρων για να αποτραπούν ενδεχόμενες νέες επιθέσεις της τρομοκρατικής λερναίας ύδρας Μπόκο Χαράμ», που «μοιάζει να έχει επανακάμψει» μετά την «αναδιοργάνωσή της» από οργανωτική και ιδεολογική σκοπιά, πάντα σύμφωνα με το υπουργείο.

Ο απώτερος βορράς του Καμερούν, που γειτονεύει με τη Νιγηρία, μετατρέπεται συχνά σε θέατρο επιθέσεων της εξτρεμιστικής οργάνωσης που γεννήθηκε στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Μέλη της Μπόκο Χαράμ και του Ισλαμικού Κράτους στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ), οργάνωσης που προέκυψε όταν η πρώτη διασπάστηκε, έχουν πολλαπλασιάσει τα τελευταία χρόνια τις φονικές επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και πολιτών στο Καμερούν, όπως και στις υπόλοιπες τρεις χώρες της περιοχής, τη Νιγηρία, τον Νίγηρα και το Τσαντ.

Απαγάγουν συχνά άμαχους, ιδίως γυναίκες και παιδιά.

Το Σάββατο, οκτώ καμερουνέζοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση της Μπόκο Χαράμ στη Σαγκμέ, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Νιγηρία.

Η εξέγερση της Μπόκο Χαράμ ξέσπασε το 2009 στη βορειοανατολική Νιγηρία, προτού εξαπλωθεί στα γειτονικά κράτη. Πάνω από 36.000 άνθρωποι, κυρίως στη νιγηριανή επικράτεια, έχουν σκοτωθεί και άλλοι 3 εκατ. έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ.

Το 2016, η οργάνωση διασπάστηκε στη φράξια υπό τη διοίκηση του ιστορικού της ηγέτη Αμπουμπακάρ Σεκάου και σε μια δεύτερη που αυτοαποκαλείται ΙΚΔΑ κι ορκίζεται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

Η Μπόκο Χαράμ επιβεβαίωσε στα μέσα Ιουνίου τον θάνατο του ιστορικού της ηγέτη Αμπουμπακάρ Σεκάου σε μάχη με μέλη του ΙΚΔΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ