Να υποβαθμίσει την ένταση και να δείξει ένα πιο διαλλακτικό πρόσωπο της Τουρκίας στην Ευρώπη, επιχείρησε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της τούρκικης προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, εμμένοντας ωστόσο στις αδιάλλακτες τουρκικές θέσεις. 

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην ΕΕ Γιάννης Παλαιολόγος, ο στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την άποψη ότι η αντίδραση της Ελλάδας είναι «υπερβολική» σε σχέση με τις κινήσεις του ερευνητικού σκάφους  Oruc Reis σε εκδήλωση μέσω διαδικτύου της δεξαμενής σκέψης των Βρυξελλών European Policy Center. 

«Δεν θέλουμε στρατιωτική ή πολιτική ένταση στην  Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονας μοιραζόμαστε ιστορία και πολιτισμό» δήλωσε ο τούρκος αξιωματούχος. «Είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ υπάρχουν ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο που δεν έχουν λυθεί για λογούς ρυθμίσεων δίκαιου». 

Πρόσθεσε ωστόσο, «ότι η Ελλάδα υποστηρίζει ότι νησιά όπως το Καστελόριζο έχουν υφαλοκρηπίδα ενώ είναι δύο χιλιόμετρα  από την ηπειρωτική Τουρκία και 500 χλμ μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα», ξεχνώντας βολικά ότι ενδιάμεσα υπάρχουν πολλά ελληνικά νησιά τα όποια έχουν υφαλοκρηπίδα. 

Πηγή: skai.gr