Κλείσιμο

Κακόγουστο σόου Ερντογάν με φόντο την Αγία Σοφία (pics, vid)

Με έναν κακόγουστο συνδυασμό φωτορυθμικών και προκλητικών μηνυμάτων πάνω από την Αγία Σοφία, επέλεξε η Τουρκία να «εορτάσει» τα 568 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Κατά τη διάρκεια της «εκδήλωσης» ακούστηκε και μήνυμα «ευχαριστούμε τον προεδρο Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί», ενώ λίγο αργότερα πάνω από το βυζαντινό μνημέιο εμφανίστηκε ξαφνικά, μέσω οπτικοακουστικής τεχνολογίας, ο Μωάμεθ ο Πορθητής και επιγραφή 1453.

Νωρίτερα, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε: «Χρόνια Πολλά για την 568η επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης, μίας από τις πιο ένδοξες νίκες στην ιστορία μας. Τιμούμε τον σουλτάνο Μωάμεθ, ο οποίος με την ευλογία του προφήτη κληροδότησε τον πολιτισμό στη μοναδική αυτή πόλη. Ο Μωάμεθ είπε ότι “η Κωνσταντινούπολη σίγουρα θα κατακτηθεί. Τι σπουδαίος στρατηγός ο στρατηγός που θα την κατακτήσει, πόσο μεγάλος στρατός είναι αυτός ο στρατός”».

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή, μετά τα εγκαίνια του τεμένους στην πλατεία Ταξίμ, ο Ερντογάν διάβασε στίχους από το Κοράνι στην Αγία Σοφία σε μαθητές ισλαμικών σχολείων.

 

 

 

Πηγή: kathimerini